José Tuells (UA): “Controlarem la Covid-19 quan s'haja vacunat el 80% de la població”

L'especialista en salut pública adverteix que la vacunació progressiva obligarà a mantindre les mesures preventives al llarg de 2021.

L'especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat d'Alacant, José Tuells

En vespres de les celebracions del Nadal i amb el risc d'una tercera onada del coronavirus totes les esperances s'han posat en les vacunes contra la Covid-19. Però els experts alerten que la solució no serà immediata i que queden molt mesos de mascareta, distància social, precaució i sentit comú.

“El control d'una malaltia s'aconsegueix amb cobertures [de vacunació] del 80%”, ha recordat en una entrevista en À Punt José Vicente Tuells, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat d'Alacant.

Tuells adverteix que “han de passar molts trimestres” fins a aconseguir un grau d'immunitat molt alt, a través de les successives campanyes de vacunació i comptant les persones que ja han generat anticossos de manera natural després de superar la infecció del coronavirus. “Llavors podrem tindre'l controlat. Hi continuarà havent casos, però menys”, assegura. Mentrestant i durant bona part de 2021 caldrà seguir aplicant les mesures preventives actuals per a minimitzar el risc de contagis.

El professor de la Universitat d'Alacant destaca que l'estabilitat del coronavirus és una garantia per a l'èxit de la campanya de vacunació, en contrast amb altres virus més inestables, com la grip o el VIH, amb una variabilitat del qual ha impedit desenvolupar una solució injectable. I això tot i la incògnita sobre les vacunes que finalment s'apliquen a la Comunitat Valenciana, ja que segons ha recordat, la Unió Europea ha comprat un assortit de “sis o set vacunes distintes” a les farmacèutiques.

L'expert demana paciència i responsabilitat a la població durant el procés. Tot i que les perspectives són bones, la ciutadania haurà d'esperar torn en una campanya de vacunació progressiva, de major a menor risc potencial, que s'estrenarà amb les persones residents, i que continuarà amb el personal sociosanitari. I recorda que entre les persones vacunades la protecció contra el virus no serà automàtica, ja que aquesta es produeix després de l'administració de dues dosis, separades per tres setmanes. “Les persones vacunades al gener tardaran quasi un mes a rebre la segona injecció”, adverteix l'expert en salut pública.

També et pot interessar

stats