Jornada decisiva per a la pròrroga de l’estat d’alarma

Pedro Sánchez comunicarà a l’oposició si allarga les restriccions.

Dos militars patrullen per la platja de Benidorm, buida de turistes
Dos militars patrullen per la platja de Benidorm, buida de turistes / Manuel Lorenzo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, decidirà aquest dissabte si manté l’estat d’alarma més enllà de l’11 abril o si, per contra, alça les mesures restrictives a partir del pròxim dissabte per a continuar frenant l’expansió de la Covid-19. Una vegada adoptada la decisió, la comunicarà als grups de l’oposició.

Així ho va avançar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va especificar que, abans de decantar-se per qualsevol opció, el cap de l’executiu atendrà el criteri del comité científic i el comité tècnic de gestió, que supervisen l’evolució de la Covid-19.

Encara que Illa no va entrar en detalls, tant ahir com els dies previs va deixar caure algunes de les iniciatives que estudia l'executiu. A meitat de la setmana va indicar que, en el cas d’allargar les restriccions de l’estat d’alarma, s’estudiava que els xiquets puguen eixir al carrer amb un adult durant una estona al dia, com ja ocorre a Itàlia o, fins i tot, que puguen fer exercici.

A més, ahir divendres el ministre de Sanitat va admetre que el govern estudia recomanar al conjunt de la població l’ús de mascaretes, així com unes altres mesures que no va concretar.

Té previst reunir-se per videoconferència amb els presidents autonòmics aquest cap de setmana, moment que podria aprofitar per a comunicar-los la pròrroga.

Ple la setmana vinent i pròrroga fins al 25 d'abril

Si finalment l'executiu demana la pròrroga, fonts parlamentàries calculen que el ple seria Dimecres o Dijous Sant per al debat i votació. En el cas de prorrogar l’estat d’alarma uns altres quinze dies, aquest estat excepcional s’allargaria fins al 25 d’abril.

Des del punt de vista sanitari, el responsable de Sanitat va explicar ahir que s’havia complit l’objectiu d'alentir l’avanç de la pandèmia, per haver-se reduït fins al 7% l’increment dels contagis respecte a la vespra.

També et pot interessar

stats