Joaquim Bosch: “Una pròrroga de l’estat d’alarma pot portar restriccions més severes”

El magistrat explica que l'extensió del termini que ha anticipat Ábalos hauria de passar pel Congrés.

El magistrat de Jutges i Jutgesser per la Democràcia, Joaquim Bosch, intervé a 'Les Notícies de la Nit'

La possibilitat de prorrogar més enllà de quinze dies l’estat d’alarma –una mesura que ha anticipat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos– ha de ser presentada i aprovada en el Congrés, a diferència de la declaració inicial, que va decidir unilateralment el govern espanyol. Així ho ha explicat a Les notícies de la nit el magistrat portaveu de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Joaquim Bosch.

“En aquest cas el govern ha de portar obligatòriament al Congrés una proposta de pròrroga”, ha dit Bosch. “La primera decisió d’estat d’alarma la pot prendre el govern en solitari, però la pròrroga l’ha de dur al parlament i el Congrés decidirà el termini i podrà establir més limitacions”, ha advertit el magistrat. En aquest sentit ha recordat la possibilitat de restriccions més severes a la mobilitat que, en tot cas, serà a la cambra baixa on s’hauran d’aprovar.

Els controls a la frontera, una mesura “viable” i “comprensible”

La recuperació dels controls a la frontera terrestre espanyola és una mesura excepcional, però perfectament viable, segons l’ordenament jurídic de la Unió Europea, en el marc del codi de fronteres de Schengen, ha explicat el magistrat. Bosch recorda que està en consonància amb les decisions que han pres altres països europeus.

“Són mesures més que comprensibles. No té trellat haver decretat l’estat d’alarma que limita la mobilitat dels espanyols i que permet confinar comunitats autònomes i al mateix temps deixar oberta la frontera perquè puga entrar qui vulga, ja que trencaria l’estratègia de contenció”.

També et pot interessar

stats