Ja està restringida l’entrada a Espanya des de països de fora de la UE

El tancament de fronteres s'amplia a ports i aeroports per a ciutadans no comunitaris o de fora de l'espai Schengen.

Compareixença de la comissió tècnica després de la reunió d'aquest dilluns
Compareixença de la comissió tècnica després de la reunió d'aquest dilluns / ÀP

Les restriccions d’accés a territori espanyol s’han endurit la mitjanit d’aquest diumenge i s’allargaran durant 30 dies. Una orde ministerial tanca temporalment l’entrada de viatgers exteriors a ports i aeroports, prohibició temporal que se suma a la que fa sis dies es va aplicar a les fronteres. D’aquesta manera, només es permetrà l’accés a espanyols o residents a Espanya, a la Unió Europea o països del tractat de Schengen que justifiquen que estan tornant al país de residència.

Policia Nacional: 30.345 denúncies i 364 detinguts

La Policia Nacional treballa per a fer complir aquesta nova limitació de mobilitat del govern espanyol. “A les 8 de matí d’aquest dilluns ja s’ha denegat l’entrada a tretze persones”, ha explicat el director operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, qui també ha destacat el tancament temporal de les fronteres de Ceuta i Melilla.

És informació aportada per González després de la reunió de la comissió tècnica del coronavirus. El cap de la Policia Nacional també ha assenyalat que s’han intensificat els controls de trànsit aquest cap de setmana i que s’han imposat 7.007 denúncies i s’ha detingut 61 persones. Des que es va decretar l’estat d’alarma, s’han imposat un total de 30.245 denúncies i s’ha arrestat 364 persones per delictes contra l’autoritat.

El responsable de la Policia Nacional ha recordat a la ciutadania que no creguen les notícies falses que circulen per internet. “En les últimes hores estan circulant més de 200 notícies falses que el que volen és provocar pànic en la població”, utilitzat el coronavirus com a ganxo per a fer estafes o infectar el sistema informàtic dels hospitals enviant correus maliciosos a personal sanitari.

Guàrdia Civil: 20.000 denúncies i 113 detinguts

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha fet 15.000 controls de vehicles i 16.000 de persones. Com a resultat, 4.700 denúncies per no complir les restriccions de mobilitat dels vehicles i la detenció de 15 persones. En total, des que es va declarar l’estat d’alarma s’han interposat 20.000 denúncies i s’ha detingut 113 persones.

Laurentino Ceña, director operatiu de la Guàrdia Civil, ha destacat que la circulació s’ha reduït un 88% en l’accés a les ciutats. També han baixat un 87% els recorreguts interurbans de llarga distància, un 40% el transport de mercaderies i un 91% els passos transfronterers.

Desinfecció de l’aeroport d’Alacant i els ports de València i Castelló

Més de 2.550 efectius de l’exèrcit s’han desplegat aquest dilluns en 149 ciutats de tot Espanya per a fer les tasques de desinfecció i garantir la seguretat en les ciutats. La Guàrdia Reial s’ha incorporat a l’operació Balmis, que hui es dedicarà principalment a la Comunitat Valenciana a tasques de desinfecció de residències de majors, de l’aeroport d’Alacant i els ports de València i Castelló. Així ho ha explicat el cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya.

Pel que fa a la mobilitat, la secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha apuntat que en tot l’Estat s’ha reduït de manera significativa. Ha remarcat que el nivell d’ús dels trens de rodalia i de llarga distància ha sigut d’un 5%. El transport en autobús de llarga distància ha baixat un 96% i el transport aeri un 84%. Ha destacat també el tancament de les fronteres Schengen, restricció que es deixarà notar en la reducció de vols.

També et pot interessar

stats