Irlanda decreta un confinament de sis setmanes, i Gal·les, de dues setmanes

El govern de Dublín limita els desplaçaments no essencials a un radi de cinc quilòmetres i tanca bars, restaurants i comerços.

Una dona camina per un carrer comercial buit a Galway, Irlanda
Una dona camina per un carrer comercial buit a Galway, Irlanda / Clodagh Kilcoyne (Reuters)

El govern irlandés ha decretat la màxima alerta del pla contra la pandèmia, que insta la ciutadania a quedar-se a casa i tanca els bars, restaurants i comerços no essencials, encara que manté obertes les escoles i guarderies. Aquest confinament, menys estricte que el de la primera onada, entrarà en vigor aquest dijous i durarà sis setmanes, amb vista a alçar progressivament les restriccions cap a principis de desembre per a donar un respir a l'economia de cara al Nadal.

Amb les noves restriccions, els bars i restaurants només oferiran serveis per a emportar, es prohibiran totes les reunions familiars i no es permetran visites a altres domicilis, mentre que els desplaçaments no essencials, com passejos o eixides d'exercici físic, es limitaran a un radi de cinc quilòmetres. La ciutadania només podrà abandonar els seus respectius comtats per a treballar, estudiar o per “altres propòsits essencials”, si bé el govern recomana que es treballe des de casa sempre que siga possible.

El marcat repunt en el nombre de casos de Covid-19 en l'última setmana ha obligat el govern de Dublín a decretar en tota la República d'Irlanda la màxima alerta, seguint finalment les recomanacions dels seus assessors sanitaris. El principal partit de l'oposició, el nacionalista Sinn Féin, ha donat suport a la decisió del primer ministre, el centrista Micheál Martin, i dels seus socis conservadors i ecologistes, però els ha demanat que les restriccions siguen “justes, equilibrades” i que estiguen acompanyades per mesures de suport per als “sectors més vulnerables”.

Gal·les decreta un confinament de dues setmanes a partir de divendres

El ministre principal de Gal·les, Mark Drakeford, ha decretat un confinament de dues setmanes a partir de divendres per a “alentir” la propagació de la pandèmia de coronavirus. El nombre de casos està creixent i posant “pressió” en els serveis sanitaris, i el número “R” se situa ara en 1,4, amb al voltant de 2.500 contagis diaris. Durant aquests quinze dies els ciutadans no podran reunir-se amb persones d'altres llars, ni en l'exterior ni sota sostre, amb excepcions per a adults que viuen sols i pares solters. També tancaran els llocs reservats a l'oració, excepte per a celebrar noces i funerals, igual que els col·legis.

“Des del divendres a les 17:00 hores, totes les persones que es troben a Gal·les hauran de quedar-se a casa”, ha corroborat el ministre principal al mateix temps que ha precisat que “l'única excepció la constituiran els treballadors considerats crítics i aquells en ocupacions en els quals treballar des de casa no és possible”. El govern regional habilitarà un fons d'ajudes econòmiques valorat en 326 milions d'euros per a donar suport als negocis afectats en els sectors al detall, oci i hoteleria.

Plataforma europea que connecta les app de rastreig

Alemanya, Irlanda i Itàlia han sigut els tres primers països de la Unió Europea a connectar les seues aplicacions nacionals de rastreig de casos de Covid-19 a la plataforma comunitària que informarà els ciutadans del bloc si han tingut contacte amb persones infectades fins i tot si han viatjat a un altre país. Les tres aplicacions d'aquests tres països les han descarregades 30 milions de persones. L'executiu comunitari confia que la vintena d'estats membres que han desenvolupat aplicacions per al rastreig estiguen connectats a la “passarel·la” europea abans que acabe l'any.

També et pot interessar

stats