Investigadors de la UPV desenvolupen un sistema de refrigeració que permet transportar vacunes a -200 °C

Aquest contenidor es pot instal·lar des de furgonetes fins a grans centres logístics d'emmagatzematge.

L'equip de motors tèrmics de la UPV disposa d'un prototip del CAU en un dels bancs de proves dels seus laboratoris
L'equip de motors tèrmics de la UPV disposa d'un prototip del CAU en un dels bancs de proves dels seus laboratoris / UPV

La situació d'emergència sanitària actual i les noves tècniques de fabricació de vacunes, com la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer, requereixen noves tècniques de refrigeració a molt baixes temperatures. Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un nou sistema autònom ultrafred que permet el transport de vacunes contra la Covid-19 que necessiten molt baixes temperatures. El sistema és capaç d'aconseguir fins a -200 graus centígrads utilitzant només l’aire ambient com a fluid refrigerant.

Desenvolupat per experts de l'Institut CMT-Motors Tèrmics, el contenidor autònom ultrafred (CAU) és escalable per a tota mena de càmeres, des de les furgonetes de repartiment de material mèdic i farmacèutic, fins a neveres industrials, grans contenidors de mercaderies o centres logístics d'emmagatzematge i distribució.

"Amb aquest sistema podríem cobrir tot el procés tant de transport com d'emmagatzematge de les vacunes, i s’assegura en tot moment que les càmeres es mantenen a la temperatura requerida per a garantir la conservació correcta", destaca l'investigador Vicente Dolz.

Com manté aquestes temperatures?

Per a aconseguir mantindre la cadena de fred en el transport de les vacunes, s'usa l'expansió de l'aire en un cicle de Brayton invers. "Controlant la velocitat de gir dels compressors del cicle, amb un variador de freqüència, es controla la potència i, per tant, la temperatura del procés", segons explica José Ramón Serrano, investigador del projecte.

Com que les vacunes ja arriben dins de caixes aïllants i carregades de gel sec, el CAU només manté la cadena de fred compensant les pèrdues a l'ambient. Això permet l'emmagatzematge o el transport indefinit de les caixes de vacunes, dins de la cambra del CAU, sense necessitat de reposar o vigilar el gel sec. Només cal proporcionar alimentació elèctrica a la màquina.

Una alternativa al gel sec

Les últimes tecnologies aplicades a la fabricació de vacunes impliquen la conservació de material genètic del virus a temperatures criogèniques (-70 °C). La solució en l'actualitat és utilitzar gel sec, que sublima a -78 °C, o nitrogen líquid, que evapora a -196 °C, per a refrigerar els contenidors de vacunes. No obstant això, segons apunten els investigadors del CMT-Motors Tèrmics de la UPV, aquesta tecnologia presenta alguns inconvenients: no és fàcil controlar la temperatura i les ampolles, si se sotmeten a temperatures massa extremes, poden danyar-se.

També et pot interessar

stats