Interior facilita que els presos en tercer grau o en règim de flexibilitat no tornen als centres penitenciaris

Les juntes de tractament avaluaran el control amb polseres o control telefònic a reclusos com els líders de l’1-O.

El centre penitenciari Valencia-II de Picassent, a l'Horta, en una imatge d'arxiu
El centre penitenciari Valencia-II de Picassent, a l'Horta, en una imatge d'arxiu

Institucions Penitenciàries, que depén del Ministeri de l'Interior, ha dictat aquest dimecres una orde per la qual facilita que els presos en semillibertat perquè estan classificats en tercer grau o als quals s'aplica el règim de flexibilitat de l'article 100.2 puguen quedar-se a casa sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per a dormir, segons han informat fonts d'aquesta institució.

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha remés un ofici que desenvolupa el reial decret de l'estat d'alarma perquè siguen les juntes de tractament de les presons o dels centres d'inserció social les que estudien "individualment" aquesta possibilitat, que ja s’aplicava abans, usant el control telefònic des del domicili si no hi haguera prou polseres telemàtiques.

Entre els presos als quals s’aplica el 100.2 hi ha els líders de l’1-O condemnats pel Tribunal Suprem. Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que, per l'estat d'alarma, els polítics independentistes s'havien confinat als seus centres penitenciaris respectius i no eixirien a treballar ni a exercir el voluntariat malgrat que no s'havien suspés les eixides en virtut del règim de flexibilitat del qual gaudeixen tots.

Són les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l'ús de l'article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet recórrer a les polseres telemàtiques. Si no es disposa d'aquestes polseres, es pot utilitzar el control telefònic per a comprovar que l'intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenciàries.

"Durant aquest temps", diu l'ofici, "cada centre establirà els controls telefònics aleatoris que considere oportuns". També es fa esment del compromís de l'intern a quedar-se al seu domicili i "eixir-ne només per a realitzar les activitats expressament relacionades amb l'article 7 del Reial decret 463/2020", que va declarar l'estat d'alarma.

També et pot interessar

stats