L’Incliva desenvolupa un sistema d’exercicis per pal·liar els símptomes de la covid persistent

Són unes tècniques de respiració que es fan dues vegades al dia i que ajuden a millorar la capacitat funcional

L’Incliva desenvolupa un sistema d’exercicis per pal·liar els símptomes de la covid persistent / À Punt NTC

Vora 200.000 persones a la Comunitat Valenciana tenen covid persistent, i presenten seqüeles molt variades. Ara l'Institut d’Investigació Sanitària Incliva posa un granet d'arena en la seua recuperació mitjançant un programa d'entrenament de la musculatura respiratòria que ha aconseguit millorar l'estat dels pacients. 

Belén Pascual patia fatiga i li faltava l'aire com a seqüeles de la covid persistent. Durant uns mesos era incapaç pràcticament ni de parar taula. "Era un cansament esgotador", confessa. Però els exercicis que li han receptat a l’Incliva l'han ajudada a millorar la seua capacitat funcional i ha guanyat en qualitat de vida. Per exemple, ara pot caminar mentre parla amb algú, pot caminar llargues distàncies i sent que ja té una capacitat pràcticament al 100%. 

Com Belén, altres 26 persones han participat en l’assaig clínic de dos grups d'investigació de l'Incliva que ha consistit en un programa domiciliari d'exercici físic. Patricia Palau, cardiòloga i investigadora de l’Incliva, explica que ha ensenyat als malalts a fer "els exercicis diafragmàtics a casa dues vegades al dia entre quinze i vint minuts, i una vegada a la setmana reavaluava a la malalta".

Per la seua banda, la investigadora de l’Incliva especialitzada en pneumologia Cruz González conta que després de tres mesos, els pacients participants havien millorat molt la seua capacitat funcional i, sobretot, els seus símptomes. Així, tenien menys fatiga quan feien els mateixos esforços que abans de contraure la covid.

Un dels punts forts de l’estudi és que consumeix pocs recursos sanitaris. De fet, ja estan pensant a incorporar-lo al servei de rehabilitació de l'Hospital Clínic de València.

També et pot interessar

stats