La incidència del virus en les grans ciutats valencianes cau més de la meitat en dues setmanes

Un 57% de municipis encara està en risc extrem per Covid-19 i 26 superen el miler de contagis per cada 100.000 habitants.

Evolució de la proporció de contagis per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes a les setze ciutats confinades perimetralment des del principi d'any. Font: Conselleria de Sanitat Universal (dades consolidades fins al 16 de febrer).
Evolució de la proporció de contagis per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes a les setze ciutats confinades perimetralment des del principi d'any. Font: Conselleria de Sanitat Universal (dades consolidades fins al 16 de febrer).

La tendència descendent en els indicadors de la pandèmia a la Comunitat Valenciana es consolida segons avança el mes de febrer. Les dures restriccions decretades per la Generalitat a causa de la Covid-19 per a reduir al mínim el contacte social en tot el territori i limitar la mobilitat durant els caps de setmana i festius en els quinze grans nuclis poblacionals (setze si es considera Petrer, que forma conurbació amb Elda), ja comencen a donar fruits de manera evident, impulsats també per la campanya de vacunació massiva. Després d'un gener negre amb registres històrics de contagis, la incidència acumulada del virus entre la població de les ciutats tancades perimetralment s'ha reduït més de la meitat en les dues primeres setmanes de febrer, segons constaten les dades municipals publicades aquest dimarts per la Conselleria de Sanitat Universal.

L'allau de positius causat per la transmissió descontrolada de la pandèmia va arribar a catapultar més de 250 municipis a incidències acumulades extremes per damunt del miler a finals de gener. L'indicador mesura la proporció de persones contagiades en una zona i període concret (les autoritats sanitàries la contemplen a catorze dies generalment). L'alentiment de la propagació del virus ha fet que dues setmanes després siguen 26 les localitats valencianes que continuen superant aquest llindar, de les quals només Villena (Alt Vinalopó) i Onda (Plana Baixa) tenen més de 20.000 habitants.

Tot i això, gran part de la geografia, també les grans ciutats confinades, segueix estant en màxima alerta per transmissió de coronavirus, ja que el 57% dels municipis tenen més de 250 contagis per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, la línia roja establida pel Ministeri de Sanitat per a determinar el risc extrem. Fa dues setmanes, el 79% dels pobles es trobava en aquest escenari.

La corba epidèmica de la tercera onada ha començat ja la fase de descens, però les comarques del sud es mantenen com les més afectades per la pandèmia, especialment els departaments de salut d'Elda i Elx. Aquestes dues ciutats són, de fet, les que tenen incidències més altes del grup de poblacions confinades (785 i 769 contagis per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, respectivament).

Alcoi, que va arribar a encapçalar el llistat de grans ciutats espanyoles amb més incidència i va superar els 2.000 casos per cada 100.000 habitants diverses setmanes al gener, presenta ara el descens més acusat: l'indicador ha caigut vora un 79% en el que portem de febrer.

De les tres capitals de província, la caiguda més gran d'incidència està a Alacant, que ha passat de 1.409 a 528 positius per cada 100.000 habitants en dues setmanes (-62,5%). A València la baixada és del 57% mentre que a Castelló de la Plana ha baixat un 51%.

Font: Conselleria de Sanitat / Marta Pascual

En termes absoluts, els 6.364 nous contagis que Sanitat ha detectat des del passat divendres, 1.317 s'ubiquen a la capital del Túria. Li segueixen Elx (608), Alacant (289), Castelló de la Plana (210), Paterna (169), Sagunt (129) i Burjassot (102). Són els set únics nuclis poblacionals de la Comunitat Valenciana que han notificat més d'un centenar de positius per Covid-19 en quatre dies.

Olocau del Rei, als Ports, és el municipi valencià amb més incidència acumulada en les últimes dues setmanes, amb 4.202 casos per cada 100.000 habitants. Amb poc més de cent persones censades, els cinc positius detectats en la darrera quinzena han disparat l'indicador a nivells extrems.

Només 22 pobles resisteixen sense haver registrat cap contagi de coronavirus des que va començar la crisi sanitària, els mateixos que fa una setmana. Són Aielo de Rugat, Aranyel, Benifato, Benillup, Bolulla, Cases Altes, Castell de Cabres, Castielfabib, Confrides, el Castell de Guadalest, Famorca, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Herbers, Lludient, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere, Torralba, Vallés i Sorita.

També et pot interessar

stats