Les Illes Balears i Aragó imposen noves restriccions per l'augment de contagis

Bona part de les autonomies espanyoles es blinden per a evitar una tercera onada del virus abans de la campanya de vacunació.

Una zona tancada al públic dins d'un bar a Palma
Una zona tancada al públic dins d'un bar a Palma / Cati Cladera (Efe / Arxiu)

Quan falten només cinc dies per a Nadal, l'increment de contagis i de la incidència acumulada han portat algunes comunitats autònomes, com Aragó i les Illes Balears, a imposar noves restriccions aquest cap de setmana.

A les Illes han notificat aquest dissabte 535 contagis més i la mort de 4 persones. La incidència a 14 dies s'ha disparat un 40% a la comunitat respecte de la setmana passada i ha passat de 237,4 casos per 100.000 habitants a 328,7. Això significa que les Illes Balears són la comunitat amb més incidència i se situen molt per damunt de la mitjana estatal, que és de 214,12 casos.

Per aquesta raó, a partir d'aquest diumenge el govern balear endureix les sancions per infraccions en el nivell d'alerta 4, que afecten principalment Mallorca. Infraccions que fins ara es consideraven lleus, com ara no portar la mascareta o que els establiments no respecten l'aforament màxim, seran greus i comportaran multes d'entre 3.001 i 60.000 euros. De la mateixa manera, infraccions greus fins ara, com organitzar festes il·legals o fumar on no està permés, se sancionaran amb multes d'entre 60.001 i 600.000 euros, perquè es consideraran molt greus.

A més, a partir de hui diumenge, les persones que arriben a les Illes procedents de qualsevol comunitat autònoma excepte les Canàries, Ceuta, Múrcia o Andalusia hauran de presentar una PCR negativa realitzada en les 72 hores anteriors a l’arribada. Aquesta obligació afecta també els residents que hi tornen després d'un desplaçament d'una durada superior a 72 hores.

Aragó manté el confinament provincial

També Aragó ha anunciat mesures més restrictives de les que hi havia ja en vigor arran les males dades notificades aquest dissabte, en què s'han registrat 247 nous positius, 69 més que divendres, i 6 defuncions. Així, el confinament perimetral autonòmic i entre províncies no s'alçarà aquest dilluns com estava previst, sinó que es mantindrà fins al 12 de gener. Només entre el 23 i el 26 de desembre i el 30 i el 2 de gener es podrà viatjar dins i fora de la regió a territoris de residència habitual de familiars.

Catalunya és una altra de les comunitats afectades per la tendència a l'alça en els contagis, amb 2.554 nous positius en les últimes 24 hores i 33 morts, i amb un risc de rebrot que ha passat dels 302 de divendres als 336 aquest dissabte. Per això, el govern català ha anunciat l'enduriment de les mesures en bars i restaurants, que només podran obrir per a esmorzars i dinars, i servir menjar per a emportar a les nits. La mobilitat quedarà restringida des d'aquest dilluns i fins a l'11 de gener en l'àmbit comarcal, amb l'excepció de si es visiten familiars o es va a una segona residència.

A Madrid s'han limitat de 10 a 6 persones les reunions, que hauran de reduir-se a dos nuclis familiars, i Castella i Lleó també ha limitat les reunions als familiars i ha exclòs les amistats i les persones més pròximes. A les Canàries, aquest dissabte també han entrat en vigor noves restriccions a Tenerife amb vista a evitar un segon confinament. L'illa està tancada i no s'hi pot entrar ni eixir-ne sense una causa justificada. A més, el toc de queda s'aplica entre les 22:00 i les 6:00 hores.

En els últims set dies, 746 persones han mort a tot Espanya i ja són 48.296 les víctimes mortals per coronavirus. En l'últim informe del Ministeri de Sanitat es van registrar 11.815 nous casos i quasi dos milions de persones s’han contagiat de Covid-19 des que va començar la pandèmia.

També et pot interessar

stats