Illa reclama a Ayuso que "es deixe ajudar" i que veja les dades "tal com són"

El Ministeri de Sanitat torna a demanar a la comunitat de Madrid que atenga les recomanacions per a controlar la situació.

El ministre de Sanitat, durant la roda de premsa
El ministre de Sanitat, durant la roda de premsa

El Ministeri de Sanitat ha demana a la Comunitat de Madrid que es deixe ajudar i veja les dades "tal com són". En roda de premsa, Illa ha tornat a dir que venen setmanes molt dures i que "caldrà actuar amb determinació" per a prendre un control de la pandèmia "que no tenim ara". El ministre ha assegurat que ha tornat a demanar als responsables sanitaris de Madrid que atenguen les recomanacions del ministeri.

Illa ha comparegut després de la reunió mantinguda amb el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, per a parlar de les mesures contra la Covid-19 i la situació de la Comunitat de Madrid en dades. El ministre ha assegurat que Madrid ha comunicat aquest dilluns 13.449 casos positius més des de divendres, la major xifra de la comunitat d'aquesta segona onada i que representen 1.458 casos més que el cap de setmana anterior.

L'última setmana aquesta comunitat ha sumat 223 morts, davant els 180 de l'anterior. Illa ha remarcat que parla no com a polític, sinó com a "persona preocupada" i "ministre de Sanitat", amb "dades" i "ciència, i ha incidit que "a la Comunitat de Madrid hi ha transmissió comunitària i no està pres el control de la pandèmia perquè creixen les dades cada setmana.

El ministre ha remarcat que les mesures recomanades des de Sanitat fa uns dies són les que cal aplicar "amb caràcter immediat". Les recomanacions són aplicar les mesures de restricció de mobilitat als municipis en una incidència acumulada igual o superior als 500 casos per 100.000 habitants, limitar la mobilitat a l'estrictament necessari, prohibir el consum en barres de bar i restringir al 50 per cent l'aforament a les terrasses. "I no és descartable que cal aplicar més mesures a mesura que avancen les coses. I fem tard. Cal actuar amb determinació", ha incidit el ministre.

La delicada situació pandèmica que viu la Comunitat de Madrid està tensant la situació política entre el govern de la popular Isabel Díaz Ayuso i el govern de Pedro Sánchez. Els dos dirigents, de fet, es varen reunir dilluns passat per a analitzar com "doblegar" la corba de contagis a Madrid. Aquesta comunitat encapçala el rànquing de les regions europees amb més incidència acumulada, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties.

Illa havia reclamat durant el cap de setmana passat a Madrid que revise les mesures de contenció de la Covid-19 i es confine tota la comunitat, ja que torna a ser l'epicentre de la pandèmia a Espanya i ja concentra quasi un quart dels nous casos detectats. A pesar de l’ultimàtum del ministre, la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, insistia que s'estan prenent les mesures "adequades" per a combatre el coronavirus i que només estaria disposada a tancar Madrid si s'apliquen els mateixos criteris a tot Espanya.

Pressió creixent sobre els hospitals

Per la seua banda, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, ha explicat que la situació a Espanya és molt variada. Els casos, ha explicat, són més lleus, però l'augment en el volum de casos va saturant el sistema sanitari. Primer l'atenció primària i després, ha afegit, els hospitals.

Escudero rebutja les "imposicions" del govern espanyol

Després de les declaracions d’Illa, el conseller de Sanitat ha comparegut també en roda de premsa, en què ha demanat al Ministeri que diga quins són els criteris epidemiològics que expliquen el confinament de la Comunitat de Madrid i demanen que les “justificacions tècniques” s’apliquen de manera homogènia. “Hem justificat els nostres criteris i exigim que el Ministeri justifique els seus”, ha apuntat.

Enrique Ruiz Escudero ha defés l'estratègia del govern madrileny contra el coronavirus, tenint en compte tant les dades com la capacitat assistencial, i ha rebutjat qualsevol "imposició" per part del govern espanyol. En una jornada en la qual aquesta comunitat autònoma ha registrat més del 40% dels nous casos diaris de tot l'Estat, Escudero ha destacat que s’està produint una desacceleració en els ingressos hospitalaris.

També et pot interessar