Illa rebutja els tests massius per a contindre els contagis a Nadal i insisteix en la responsabilitat

El PP reclama a Sanitat proves d'antígens a totes les persones que es moguen entre comunitats autònomes.

El ministre Illa, aquest dijous en el Congrés
El ministre Illa, aquest dijous en el Congrés / Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebutjat aquest dijous que els tests d'antígens massius siguen la solució per a contindre els contagis de Covid-19 de cara a Nadal, una proposta que ha defensat reiteradament el PP. El govern espanyol és, en canvi, més partidari de la responsabilitat ciutadana i de tancar "un acord de consens" amb les comunitats autònomes per tal que es comprometen a respectar les mesures sanitàries. És la mateixa tesi que defensa el col·lectiu mèdic, que vaticina que aquest Nadal no serà temps de reunions multitudinàries, sinó de celebracions sensates i reduïdes.

La diputada popular Ana Pastor ha plantejat en la comissió de sanitat del Congrés que es facen tests d'antígens a totes aquelles persones que es moguen entre comunitats autònomes amb motiu de les festes de Nadal, per a controlar així la transmissió del virus. "Seria bo coordinar-se amb els consellers i fer un test a les persones que es moguen, a tots els que es puga. Fent tests massius a una part de la població baixes molt la transmissió", ha justificat.

El ministre li ha contestat que Sanitat està "estudiant", i continuarà estudiant, estratègies de tests massius. Així i tot, ha reconegut que té molts dubtes sobre l'eficàcia d'aquesta metodologia i ha recordat el testeig massiu a Torrejón d'Ardoz abans de l'estiu, que va concloure que el 20% de la població tenia anticossos: "Va tindre algun impacte real?", s'ha preguntat. Els tests d'antígens, ha defensat Illa, han d'usar-se "en un context determinat" perquè funcionen "bé". Segons ha puntualitzat, són útils en els primers dies d'infecció i en contextos d'alt nivell de prevalença. En tot cas, Illa ha recordat que Sanitat ha demanat a les comunitats autònomes un pla detallat per a implementar tests d'antígens a les farmàcies.

La possibilitat de fer aquestes proves a tota la població ja la va defensar fa uns dies el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado. Argumentava que això permetria que es pogueren desplaçar a veure els familiars a Nadal. Però l'executiu madrileny va matisar la proposta perquè, de moment, "no podia garantir-se'n" la viabilitat.

Un pla únic de Nadal

Durant la compareixença en la comissió de sanitat, el ministre ha respost als dubtes d'alguns diputats sobre el pla que preveu el govern espanyol per a les festes de Nadal. "No hi haurà 17 nadals", ha dit, en referència a les comunitats autònomes. "Hi haurà una en cada llar que el vulga celebrar, però espere que la gent el celebre amb responsabilitat", ha afegit. Illa ha recalcat l'"esforç" que ha fet l'exectuiu per a arribar a un acord amb les comunitats autonòmes que permeta "llançar un únic missatge a la ciutadania" sobre les restriccions sanitàries. "Hi ajudaria que tots remàrem en la mateixa direcció", ha retret a l'oposició.

També et pot interessar

stats