Illa descarta pel moment un confinament domiciliari

Astúries l'ha demanat mentre que altres autonomies com Andalusia i el País Basc estudien si el sol·liciten.

El ministre de Sanitat Salvador Illa durant una entrevista

El confinament domiciliari està sobre la taula. Responsables sanitaris i polítics parlen obertament de la possibilitat de prendre una mesura que no vol ningú però que està en l'ambient a la vista de l'evolució de les dades d'hospitalitzacions. El govern central ha descartat de moment decretar aquesta mesura després de la petició d’algunes autonomies.

El primer pas l'ha donat Astúries aquest dilluns, i també ho ha fet la ciutat autónoma de Melilla. Astúries ha acordat demanar al govern central que autoritze el confinament domiciliari durant 15 dies, així com la suspensió de "tota l'activitat econòmica no essencial" a partir del dimecres i establir el toc de queda a les deu de la nit, dues hores abans de l'actual.

La petició d'Astúries ha obtingut una resposta ràpida del govern. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat decretar confinaments domiciliaris. Illa ha demanat "no entrar en una espècie de competició per a veure qui pren la mesura més dura".

També el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, ha assegurat aquest dilluns que no li “consta” que s'haja de produir un tancament domiciliari imminent a Espanya, a les autonomies els responsables polítics ja parlen del tema.

Al País Basc, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha deixat clar que estudien “totes les mesures”. I el vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, ha opinat també aquest dilluns que Espanya “va pel camí” que estan seguint països del seu entorn com França, Alemanya o Portugal, que ja han anunciat confinaments entre la seua població per a reduir la propagació de la Covid-19, i creu que “en els pròxims dies, aquestes decisions poden arribar” al país.

I el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha remarcat que les hospitalitzacions van en augment a la Comunitat Valenciana i ha deixat clar que no estem "en un moment d'estrés". El Consell està "valorant les mesures que es van prendre la setmana passada" i el president ha explicat que "en funció dels esdeveniments i de com avancen els diferents paràmetres" es prendran noves mesures.

Mesures que preparen per a donar el pas

Les autonomies, en qualsevol cas, estan prenent mesures per reduir la mobilitat i preparar-se per a un eventual confinament domiciliari. A la Comunitat Valenciana, aquest dilluns entra en vigor una resolució de la Conselleria de Justícia en la qual s'adeqüen les mesures excepcionals que cal adoptar als centres de treball dependents de la Generlaitat i que obrin la porta a reduir el treball presencial fins un 30%. I a Galícia, la Xunta publicarà en els pròxims dies una resolució per a posar en marxa el pla d'ensenyament virtual davant la Covid-19, que suposarà ampliar els actuals recursos digitals a tots els centres per a fer front a possibles casos de tancaments d'aules per quarantenes o fins i tot un confinament total.

També et pot interessar

stats