Illa demana “un esforç més” perquè venen “mesos molt durs”

Pablo Casado ha anunciat que el Partit Popular s'abstindrà en la votació.

Illa demana “un esforç més” perquè venen “mesos molt durs”
Illa demana “un esforç més” perquè venen “mesos molt durs”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat a la ciutadania “un esforç més” en la lluita contra la pandèmia davant els “mesos molt durs” que queden per davant, i ha recalcat que aquest no és el moment de relaxar mesures sinó de continuar amb els sacrificis per a contindre el virus. “Des del punt de vista epidemiològic, la declaració de l'estat d'alarma està plenament justificada”, ha deixat clar durant la seua intervenció aquest dijous al Congrés.

El ministre ha sigut en aquesta ocasió l'encarregat de defendre la nova declaració de l'estat d'alarma. Fins ara havia sigut el president del govern, Pedro Sánchez, qui havia defés aquestes mesures al Congrés. Aquest matí, Sánchez està present a la cambra baixa pero ha delegat la defensa d'aquesta nova mesura en el responsable de la política sanitaria del govern. El PP vol que l'estat d'alarma dure sols huit setmanes i el govern va tractar, sense èxit, durant els últims dies, de sumar el suport popular amb la reducció d'aquesta mesura extraordinària a quatre mesos. Aquest matí, Illa ha instat el PP a donar suport a l'estat d'alarma de sis mesos de duració per a, així, demostrar “si és un partit d'Estat o si està amb la ultradreta que només vol “confrontació i divisió”.

Illa s'ha dirigit al llarg de la seua intervenció a la ciutadania, i ha dit que és “conscient” que els espanyols comencen a estar “cansats” després de mesos d'“esforços i sacrificis” i per “no poder fer el que feien abans”, com, per exemple, abraçar els seus. “Però no és el moment de relaxar les mesures. Estem davant d'uns mesos que seran molt durs; encara ens queda un horitzó ampli per davant”, ha recalcat. El ministre ha deixat clar que Espanya té per davant unes “festes diferents” de Nadal “a les quals ens haurem d'adaptar”.

El ministre de Sanitat ha remarcat que “queda un horitzó ampli per davant” pel que fa a la convivència amb el virus. “Es tracta de protegir la nostra població vulnerable i el nostre sistema sanitari. Es tracta de protegir-nos tots per a protegir la salut de la població”, ha argumentat. En conseqüència, ha demanat als ciutadans que respecten les mesures d'ús de màscares, higiene de mans, menys mobilitat, més ventilació i el màxim temps possible d'activitat a l'aire lliure.

Rendició de comptes

El ministre ha explicat, durant la defensa del nou estat d'alarma, que el govern acudirà puntualment a donar explicacions sobre l'evolució de la situació pandèmica. Ha detallat, en concret, que la proposta inclou que el ministre reta comptes al Congrés cada quinze dies i que el president del govern ho faça cada dos mesos. Illa també ha dit que el govern “és favorable” al fet que, una vegada passats quatre mesos, la conferència de presidents autonòmics puga plantejar desactivar l'estat d'alarma si la situació epidemiològica és favorable.

Casado critica que Sánchez vol governar sense contrapés ni control

El president popular, Pablo Casado, s'ha mostrat molt crític en el que considera falta d'eficàcia del govern des de l'inici de la pandèmia. Casado ha acusat l'executiu de voler “governar a colp de decret”, “sense contrapés legislatiu” i “sense control judicial”, i ha reiterat la validesa de les huit setmanes proposades pel PP.

També ha anunciat la seua abstenció en la votació d'aquest dijous EH Bildu, que la considera “insuficient” per no contindre mesures per a frenar “la pandèmia econòmica i social”.

Ciutadans, Més País, Compromís, el PNB i ERC hi votaran a favor

Per la seua banda, Ciutadans ha anticipat durant el debat al Congrés que votarà “sí” a la pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma, encara que en les últimes hores van estar considerant abstindre's. Durant el torn de paraula, la líder de la formació, Inés Arrimadas, ha carregat contra el govern per “esborrar-se” de la gestió de la pandèmia i limitar-se a ser “un dispensador d'estats d'alarma”.

També donaran suport a la proposta del govern altres partits. Els diputats de Més País i Compromís han traslladat durant la sessió que donaran suport al nou estat d'alarma, encara que han reclamat que Sánchez comparega una vegada al mes al Congrés i no cada dos mesos, com pretén el govern.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha defés, igualment, la pròrroga de l'estat alarma enfront del “pim-pam-pum” de l'oposició. perquè considera que propicia el marc adequat per a fer front a la pandèmia.

Per la seua banga, durant el torn de paraula d'ERC, el portaveu, Gabriel Rufián, ha alertat del “frenesí” per a “salvar” la campanya de Nadal. Rufián ha remarcat que aquest “frenesí” per salvar l'estiu “ens va portar la mort”. ERC donarà suport també a la declaració d'un estat d'alarma semestral.

Vox, finalment, votarà en contra de la proposta i portarà al Tribunal Constitucional la mesura. El líder de la formació, Santiago Abascal, ha aprofitat la intervenció per a repartir culpes al PP en retraure'ls que no s'oposen a aquesta mesura.

També et pot interessar

stats