Illa confia en que la Comunitat de Madrid isca de l'estat d'alarma a finals de la setmana pròxima

El ministre deixa clar que les dades obligaven a prendre mesures contundents que el govern autonòmic evitava adoptar.

Illa confia en que la Comunitat de Madrid isca de l'estat d'alarma a finals de la setmana pròxima
Illa confia en que la Comunitat de Madrid isca de l'estat d'alarma a finals de la setmana pròxima

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dijous al Congrés l'estat d'alarma que el govern espanyol va declarar demà divendres farà una setmana en nou municipis de Madrid, entre els quals la capital d'Espanya. Illa, que ha remarcat que aquests municipis dupliquen la mitjana d'incidència, ha confiat que els 15 dies d'aplicació de les mesures restrictives, entre les quals hi ha el confinament, siguen suficients per a estabilitzar la situació. “La duració de l'estat d'alarma és 15 dies, que sumats als dies previs en els quals l'orde de la Comunitat de Madrid va estar en vigor, fan un total de 23 dies amb mesures restrictives. Confiem que suficients per a estabilitzar la situació”, ha explicat.

Illa ha deixat clar que és important prendre mesures quan cal amb diligència en aquesta segona onada per a controlar la pandèmia. També ha recordat que les restriccions de mobilitat són un recurs a què han recorregut altres comunitat en zones determinades. “Les comunitats autònomes estan prenent decisions ràpides" ha emfatitzat. En aquest context, ha deixat clar que la situació de la Comunitat de Madrid obligava a prendre unes mesures més estrictes que les que adoptava el govern autonòmic.

“L’obligació del govern és frenar el virus i protegir la salut dels ciutadans”, ha deixat clar tot defensant les mesures que es van adoptar a la Comunitat de Madrid. També ha recordat que quan es va prendre la decisió, a les males dades se sumava el fet que era l'inici d'un pont on es preveien molts desplaçaments, el que incrementava el risc de contagis.

El ministre ha qualificat la situació de “molt preocupant, molt inestable i molt fràgil” i ha advertit que no es pot abaixar la guàrdia. Per això ha advertit que només es podrà doblegar la corba si s'aconsegueixen incidències al voltant o per davall dels 100 casos per 100.000 habitants. Segons les dades que ha facilitat al Congrés, la incidència acumulada a Madrid és de 465 casos per 100.000 habitants mentre que la mitjana nacional se situa en els 265 casos. “No podem normalitzar les xifres d'incidència que estan molt per damunt de les que es consideren segures a Europa”, que “haurien de ser l'excepció”, ha remarcat.

També et pot interessar

stats