Illa i Celaá perfilen amb les autonomies l'inici d'un curs escolar marcat per la Covid-19

El govern espanyol vol homogeneïtzar mesures i presentarà un protocol per a minimitzar riscos i gestionar contagis als centres.

Illa i Celaá perfilen amb les autonomies l'inici d'un curs escolar marcat per la Covid-19
Illa i Celaá perfilen amb les autonomies l'inici d'un curs escolar marcat per la Covid-19

Els ministres d'Educació i Sanitat, Isabel Celaá i Salvador Illa, es reuneixen amb els consellers autonòmics del ram per a tractar l'inici del nou curs escolar. A una setmana de començar les classes, la trobada s'ha vist condicionada pel repunt dels rebrots de coronavirus a tot Espanya i la incertesa de la comunitat escolar, on moltes veus reclamen protocols clars i actualitzats per a tindre les màximes garanties de seguretat. El govern espanyol vol homogeneïtzar les mesures en les autonomies i tancar mesures de conciliació familiar en cas d'haver de confinar l'alumnat.

A la Comunitat de Madrid, per exemple, diversos sindicats docents han convocat una vaga per als primers dies de tornada a classe en les diferents etapes i una altra jornada de mobilitzacions el 10 de setembre. D'altra banda, el Sindicat d'Estudiants ha anunciat tres dies de vaga a tot Espanya en les etapes d'ESO, Batxillerat i FP, els dies 16, 17 i 18 de setembre. En aquest cas assenyalant el Ministeri d'Educació i en protesta per les condicions del retorn a les aules.

Està previst que els ministres presenten a les autonomies un document base amb recomanacions per a minimitzar els riscos als centres escolars, i un altre sobre com actuar després de l'aparició de casos o brots. Així mateix, concretaran alguns dels projectes que valora el govern central, com la possibilitat d'un permís retribuït o baixa per als progenitors quan els fills hagen de guardar quarantena per la Covid-19.

Però, a més, hi ha diversos temes per tractar: a quina edat s'ha d'obligar a portar la màscara al col·legi, si la temperatura es prendrà a l'alumnat en arribar a classe, a l'aula o si ho hauran de fer els progenitors a casa. La reunió també serveix de treball preparatori de la conferència de presidents, que tindrà lloc la primera setmana de setembre, segons ha informat la Moncloa.

Celaá donarà compte dels resultats de la reunió i de les previsions de l'executiu per al curs escolar, el pròxim 31 d'agost al Congrés. La gestió de la ministra ha sigut fortament qüestionada pels partits de l'oposició, però també ha rebut crítiques dels socis del govern de coalició. Alguns mitjans atribueixen a una filtració d'Unides Podem queixes per la presumpta falta de lideratge de la ministra.

En la vespra de la reunió, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, han fet públiques les mesures adoptades de cara a l'inici del curs escolar a la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha recordat que hi ha un protocol actiu des del 29 de juliol, el qual està condicionat a l'evolució de la pandèmia. Tot i que l'educació serà presencial, en termes generals, el conseller Marzà s'ha mostrat obert a facilitar la tornada escalonada o progressiva quan els centres o les circumstàncies ho requerisquen.

També et pot interessar

stats