Illa calcula que les primeres vacunes arribaran a partir del “4 o 5 de gener”

El ministre Illa diu que el calendari concret dependrà de l'autorització definitiva de l'Agència Europea del Medicament.

Salvador Illa, dijous passat en el Congrés
Salvador Illa, dijous passat en el Congrés / Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que les primeres vacunes contra la Covid-19 podrien arribar a Espanya al voltant del “4 o 5 de gener”. Serà previsiblement la que ha desenvolupat Pfizer i BioNTech, una vegada siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament el 29 de desembre “com a tard”.

En una intervenció telemàtica en el desdejuni informatiu organitzat aquets dilluns per Nueva Economía Forum, Illa ha assegurat que les comunitats autònomes han d'estar tranquil·les sobre el procés de vacunació perquè “hi haurà vacunes per a tothom i en sobraran”. Espanya té previst rebre 140 milions de dosis, que arribaran progressivament al llarg de gener per a posar en marxa, així, el pla que ha dissenyat el govern espanyol en tot l'Estat, dividit en tres etapes i que comença per les residències.

Ha ressaltat, en tot cas, que “no arribaran totes el 4 o 5 de gener”, sinó que ho faran “progressivament, quan es vagen fabricant”. El calendari concret, ha afegit Illa, dependrà en última instància de l'autorització definitiva del fàrmac per part de l'Agència Europea del Medicament. L'entitat té prevista una reunió extraordinària el 29 de desembre per a avaluar la vacuna de la farmacèutica Pfizer i el 12 de gener farà el mateix amb la de la nord-americana Moderna.

La vacuna de Pfizer ja s'està administrant al Regne Unit i des d'aquest dilluns comença a dispensar-se també als Estats Units i al Canadà.

Arribada gradual de les dosis

En un altre acte, la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha avisat que no totes les vacunes que es desenvolupen contra el coronavirus arribaran a principis de l'any 2021, sinó que la recepció de les dosis serà “gradual”. La responsable sanitària ha explicat durant la roda de premsa de presentació de l'enquesta sobre alcohol i altres drogues (Edats) que ara com ara “no es pot confirmar la data” exacta d'arribada: “Serà un procés gradual que anirà de menys a més i que es prolongarà durant molts mesos, la qual cosa ens porta a haver d'organitzar la vacunació sobre la base dels grups prioritaris”, ha dit. En tot cas, ha advertit Calzón, el dia que s'administre la primera dosi de la vacuna no es relaxaran les mesures de prevenció de la Covid-19, sinó que hauran de continuar mantenint-se.

També et pot interessar

stats