Illa assegura que la situació actual de la pandèmia a Espanya és ben diferent de la de març i abril

Destaca que el 60% dels positius són asimptomàtics i que la mitjana d’edat ha baixat als 40 anys.

Salvador Illa durant la compareixença
Salvador Illa durant la compareixença / À Punt NTC

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquest matí en la Comissió de Sanitat del Congrés que ens trobem en un escenari de control que dista clarament de la que va viure Espanya durant els mesos de març i abril. Illa, que ha recordat que fa 40 dies des del final de l’estat d’alarma, ha explicat el pla de resposta precoç en el qual han participat diversos ministeris i les comunitats autònomes.

Illa ha fet un repàs de la situació de la pandèmia al món i en eixe context ha admés que a Espanya ha crescut la incidència del virus. El ministre ha xifrat en 412 els brots actius amb 4.870 casos, dels 527 que s’han registrat des que va finalitzar l’estat d’alarma. “Hem d’aprendre a conviure en el virus fins que tinguem un tractament o vacuna eficaç”, ha apuntat. “Entenem que el confinament ha sigut dur i que necessitem relacionar-nos, però no hem de perdre el respecte al virus i cal seguir les recomanacions”, ha remarcat el ministre.

El responsable de Sanitat, en qualsevol cas, ha remarcat que la situació actual és ben diferent a la de març i abril perquè la gran majoria dels casos, el 60%, són asimptomàtics. A més, el virus està afectant gent més jove i com a conseqüència els casos són més lleus. L’edat mitjana dels afectats ha baixat dels 63 anys de març i abril als 45 anys. I durant les últimes cinc setmanes l’edat mitjana baixa als 40 anys. “Cal fer una anàlisi qualitativa de totes les dades, no sols d’una”, ha insistit per a concloure.

Els brots es produeixen de manera més freqüent en l'àmbit social i en els últims dies estan augmentant els relacionats amb reunions familiars, festes particulars i activitats d'oci. Un 24% dels brots s'han produït en l'àmbit laboral, especialment els relacionats amb el sector hortofructícola; un 19% són els que es denominen mixtos, on la transmissió es desplaça de l'àmbit familiar a altres àmbits.

Al voltant del 70% dels brots tenen menys de 10 casos associats, són "molt reduïts i molt localitzats" i els de més grans, alguns amb 100 casos associats, estan ocorrent en àmbits socials i afecten treballadors en situació de vulnerabilitat.

El ministre ha sostingut que les autonomies "tenen instruments eficaços per a respondre en aquest moment en el qual estem" a la Covid-19. "Les comunitats autònomes estan prenent les mesures adequades i la majoria dels brots s'estan controlant. La coordinació amb el govern és satisfactòria i permanent", ha afegit.

També et pot interessar

stats