Illa assegura que “s’han aclarit les coses” amb el Consell davant del conflicte per la desescalada

El ministre de Sanitat considera que “sempre que siga possible” les decisions es prendran conjuntament i amb prudència.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa / J.J. Guillen (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que ja “s’han aclarit les coses” amb el govern valencià després dels retrets del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per no passar a la fase 1 tot el territori valencià, tal com van sol·licitar.

En aquest sentit, ha manifestat que el govern espanyol treballarà en el marc de la cogovernança perquè, "sempre que siga possible", es puguen prendre les decisions de manera conjunta i sempre en un marc de prudència. “Açò no és una carrera, és un procés que ha de fer-se amb gradualitat, asimetria i mecanismes de cogovernança conjunts", ha valorat.

Per la seua banda, la consellera valenciana ha afirmat que la trobada amb Illa dilluns passat va ser "positiva i aclaridora" perquè l’executiu espanyol els va informar que el veto a passar tota la Comunitat Valenciana a la fase 1 va ser pel criteri de la mobilitat i densitat poblacional, però que "mai es va posar en dubte" el sistema de salut valencià.

D'altra banda, Salvador Illa ha defés el canvi de fase 0 a fase 1 del País Basc per la capacitat per a fer tests en 24 hores i poder aïllar els infectats per coronavirus, i ha insistit que els únics criteris que s'han emprat en les decisions per a progressar de fase han sigut tècnics.

També et pot interessar