Illa assegura que la pandèmia està “en un escenari de control” i descarta una segona onada

Llança un missatge de tranquil·litat en afirmar que el 70% dels rebrots tenen “menys de deu casos associats”.

L'ús de la mascareta i la distància social són les mesures que, segons el ministre, són suficients per a mantindre la seguretat sanitària fins que hi haja una vacuna a mitjans de l'any que ve
L'ús de la mascareta i la distància social són les mesures que, segons el ministre, són suficients per a mantindre la seguretat sanitària fins que hi haja una vacuna a mitjans de l'any que ve / Efe

A pesar dels 361 rebrots actius de coronavirus en el conjunt d’Espanya, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que la pandèmia es troba “en un escenari de control”. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el responsable de Sanitat ha aclarit que el 70% dels rebrots tenen “menys de deu casos associats”.

Així mateix, ha afegit que la majoria d’aquests focus estan associats a reunions familiars, activitats laborals, com la recollida de fruita, o a l’oci nocturn. Per aquesta raó, Illa ha valorat positivament les mesures que han adoptat algunes comunitats autònomes, com Madrid, Astúries i Catalunya, per a limitar l’oci nocturn: “Al nostre parer són mesures encertades”.

Illa ha descartat que estiga creixent una segona onada de la pandèmia a Espanya: “No podem parlar, a juí meu i segons les informacions que em traslladen, que hi haja una segona ona generalitzada al nostre país, no n’hi ha. Hi ha brots i estan molt sectoritzades les zones on hi ha transmissió més alta”, ha argumentat.

Sobre els brots, el ministre ha detallat que fins al 64 per cent dels nous positius es localitzen a Aragó i Catalunya. Illa confia que “en les pròximes setmanes es puguen posar sota control els brots més preocupants, a Barcelona i Saragossa” si els ciutadans segueixen “rigorosament” els consells de les autoritats sanitàries, com ara les referides a la distància social i ús de mascaretes.

Sense saturació als hospitals

Segons el ministre, la pressió hospitalària continua baixa, al voltant del 1,5%. Així mateix, ha informat que actualment hi ha 215 persones ingressades en unitats de vigilància intensiva (UCI) en tot Espanya, per la qual cosa no hi ha problemes de saturació.

Sobre la possibilitat de disposar d’una vacuna contra el coronavirus, el ministre de Sanitat estima que, “durant la primera meitat de l’any que ve hi haurà una o diverses vacunes disponibles”.

També et pot interessar

stats