Illa anuncia que les primeres vacunes immunitzaran 2,3 milions de persones en tres mesos

La primera dosi serà administrada també a Guadalajara, on s'emmagatzemarà el primer enviament.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dimecres
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dimecres / Kiko Huesca (EFE)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha concretat aquest dimecres en roda de premsa que, durant les pròximes 12 setmanes (a comptar des de la setmana que ve), Espanya rebrà 4.591.235 dosis de la vacuna de BioNTech/Pfizer que permetran immunitzar 2.295.638 persones. La vacuna, a més, es rebrà en lliuraments setmanals d'aproximadament 350.000 dosis, que es distribuiran a les comunitats autònomes tenint en compte els grups de risc oferits en les fonts oficials de dades i el pla de vacunació.

Les primeres vacunes que arribaran a Espanya, aquest dissabte, ho faran a Guadalajara (Castella-la Manxa), des d'on es distribuiran a totes les comunitats autònomes perquè el diumenge a primera hora estiga en els llocs corresponents de tot el territori espanyol. La primera dosi serà administrada també a Guadalajara, ha confirmat el responsable de Sanitat.

Aquesta campanya de vacunació durarà mesos i té "nivells de complexitat alts", ha dit el ministre de Sanitat. Salvador Illa ha comentat, prudentment, que suposa "l'inici del fi" i que el sistema sanitari espanyol està preparat. També, ha insistit, els consellers i les conselleres de les diferents comunitats autònomes han valorat positivament el procés.

Amb tot, s'espera que les dosis rebudes durant les pròximes 12 setmanes puguen cobrir, pràcticament, al primer grup del pla de vacunació. Així, Salvador Illa ha explicat que són uns dos milions i mig de persones, i que, amb les dosis que es rebran, hi haurà per a, aproximadament, dos milions tres-centes mil persones. A més, podrien completar-se amb l'aprovació a gener de la vacuna de Moderna. Per això, ha dit que la primera etapa està, "quasi amb seguretat", garantida "totalment". Aquesta primera etapa, a més, durarà fins a març, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

En qualsevol cas, el ministre de Sanitat ha remarcat que el pla "garanteix un accés equitatiu a una vacuna segura per a tots els espanyols". Illa també ha incidit que serà un repartiment "flexible", i que s'anirà ajustant amb l'evolució de la pandèmia. Només arribarà a Guadalajara en aquesta primera ocasió; després, seran els punts acordats amb les comunitats autònomes els llocs on es rebran les dosis.

D'altra banda, preguntat per la nova soca detectada a Regne Unit aquest dimecres, Salvador Illa ha comunitat que no es té constància de casos a Espanya.

La vacunació a la Comunitat Valenciana

La vacunació començarà a Espanya i també a la Comunitat Valenciana el pròxim diumenge 27 de desembre. El procés arrancarà amb 800 residents i personal sanitari de set residències de les tres províncies i es preveu que concloga al març el primer període, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

El municipis triats per començar amb la vacunació són Borriana, Almassora, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d'Alacant, Rafelbunyol, Torrent i Benissanó.

També et pot interessar