Iglesias anuncia que el govern espanyol allargarà la moratòria que prohibeix els desnonaments

L’executiu prepara una mesura, que presentarà en les pròximes dues setmanes, però no concreta fins a quan durarà la prohibició.

El vicepresident Pablo Iglesias arriba a la comissió del Congrés on ha exposat les línies de treball del seu departament
El vicepresident Pablo Iglesias arriba a la comissió del Congrés on ha exposat les línies de treball del seu departament / Emilio Naranjo (Efe)

El govern espanyol presentarà, a tot estirar en dues setmanes, una mesura per a ampliar la prohibició dels desnonaments. És un anunci que ha fet aquest dijous el vicepresident segon i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias. Ha afirmat que el seu departament treballa amb el de José Luis Ábalos, que és qui té les competències d’habitatge, per a impulsar aquesta normativa. La moratòria actual per a evitar desnonaments finalitzava el 31 de gener.

"De vegades les discrepàncies i les diferències es tradueixen en mesures beneficioses per a la gent", ha defensat Iglesias durant la seua compareixença en la comissió mixta del Congrés per a la coordinació i seguiment de l'estratègia espanyola per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible.

Amb l’anunci d’Iglesias s’avança en una de les reivindicacions d’Unides Podem durant la pandèmia, la d’evitar els desnonaments. De fet, aquesta formació, igual que Esquerra Republicana i Bildu, havia presentat una esmena als pressupostos per a posar fi als desnonaments fins al 2022, però la proposta no la van secundar els seus socis de govern. És més, la idea va causar cert malestar entre els socialistes.

No obstant això, Iglesias va acostar postures aquest dilluns amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que es va comprometre a buscar la fórmula per a prohibir els desnonaments mentre dure l'estat d'alarma.

Reivindicació del govern valencià

La moratòria als desnonaments també era una reivindicació del govern valencià. El conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, en la reunió que va tindre amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a principi de novembre es va comprometre a traslladar al govern central la necessitat de paralitzar els desnonaments. En aquest cas, Martínez Dalmau apostava perquè la moratòria s’estenguera durant tot l’any que ve, un extrem que no s’ha concretat en l’anunci d’Iglesias.

No obstant això i a pesar de la normativa, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de la Comunitat Valenciana denunciava fa uns dies que tots els desnonaments no s'han paralitzat amb la crisi sanitària. Denunciaven que la moratòria vigent sols afecta els desnonaments causats per impagament derivat de la Covid-19.

També et pot interessar

stats