Hisenda remarca que Montero ha reconegut de manera reiterada l'infrafinançament valencià

Montero remarca que el fons de lluita contra el coronavirus atendrà a “criteris tècnics”.

La ministra Montero durant la seua intervenció hui al Congrés
La ministra Montero durant la seua intervenció hui al Congrés / Efe

El Ministeri d’Hisenda ha afirmat que “la mateixa ministra d'Hisenda ha reconegut públicament de manera reiterada que la Comunitat Valenciana està infrafinançada”. “De fet, el mes de febrer passat va assenyalar en la comissió d'hisenda del Congrés que la Comunitat Valenciana és de les més perjudicades pel model de finançament, per no dir la més perjudicada”, han afegit.

La responsable d’Hisenda ha fet aquesta afirmació després d'un dur enfrontament aquest matí amb el diputat de Compromís, Joan Baldoví, durant la sessió de control al Congrés, quan el valencià s’interessava pel repartiment equitatiu a les autonomies dels fons per a lluitar contra el coronavirus. La titular d’Hisenda li ha retret a Baldoví que no “inventen problemes que no existeixen”, afirmació que ha causat un gran malestar en el diputat de Compromís i que, fins i tot, ha fet que es replantege el suport a la pròxima pròrroga de l’estat d’alarma.

En un comunicat, el departament de Montero indicava que Compromís ha tret de context la frase “No inventem problemes que no existeixen”, per a assegurar que la ministra d'Hisenda ha negat que la Comunitat Valenciana estiga infrafinançada. “És rotundament fals”, remarca el comunicat, que afig que “María Jesús Montero en cap cas ha parlat del sistema de finançament en la rèplica”.

Malgrat aquesta posició, en el departament de Montero afirmen que el seu posicionament “és compatible amb el fet de defensar que un fons que té com a principal missió cobrir l’increment de la despesa sanitària es repartisca tenint en compte variables que reflectisquen l’impacte de la pandèmia, que ha sigut desigual entre les comunitats autònomes”.

Criteris "tècnics" i equitatius

La ministra d’Hisenda ha assenyalat que els criteris de repartiment dels 16.000 milions que el govern central destinarà a les comunitats autònomes per a lluitar contra el coronavirus es repartiran atenent a criteris “absolutament tècnics” i “de manera equitativa”. “Els ciutadans necessiten unitat i no volen confusió”, afegia María Jesús Montero.

A més, Hisenda ha aclarit que “el fons no reemborsable de 16.000 milions és addicional i està deslligat del model de finançament”. Així mateix, el comunicat aclareix que “la ministra d'Hisenda és conscient que és necessari reformar el sistema de finançament autonòmic i en diverses ocasions ha denunciat que les diferències que genera en recursos per habitant no són raonables”.

En qualsevol cas, conclouen en Hisenda, respecte al fons per a lluitar contra el coronavirus, que “la població també serà un criteri rellevant a l'hora de distribuir els recursos del fons no reemborsable”.

També et pot interessar

stats