Hisenda investiga per frau fiscal 60 grans fortunes valencianes que tributen a Madrid

L'Agència Tributària Valenciana persegueix el presumpte dúmping fiscal associat als impostos de patrimoni, successions i donacions.

La directora de l'ATV, Sonia Díaz i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler
La directora de l'ATV, Sonia Díaz i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler / ATV

L'Agència Tributària Valenciana (ATV) investiga per frau 60 canvis de domicili de grans patrimonis de la Comunitat Valenciana per a tributar a la Comunitat de Madrid, a fi de beneficiar-se de la menor fiscalitat de la regió.

Els procediments ja han permés recuperar 14 milions d'euros en presumptes impagaments dels impostos de patrimoni i successions i donacions.

Des del 2017, l'ATV, ha iniciat 22 procediments similars per domicilis fiscals ficticis i s'han resolt 14 expedients. Ara l'organisme de la Generalitat iniciarà 38 investigacions més corresponents a l'exercici 2020.

En tots els casos es persegueix l'anomenat dúmping fiscal entre regions, contra el qual s'han manifestat recentment el president, Ximo Puig i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Les actuacions se centraran en els contribuents amb un patrimoni que superara el milió i mig d'euros els anys 2016 i 2017. Tots els procediments arranquen amb una tasca d'investigació i de cerca d'indicis de vida quotidiana que conduïsquen a sospitar canvis ficticis de domicili, com les targetes sanitàries, les despeses farmacèutiques o els consums elèctrics per a comprovar si els domicilis estan veritablement habitats.

"El dúmping fiscal existeix", alerta la directora de l'ATV, Sonia Díaz, que denuncia que "alguns grans patrimonis valencians es muden a Madrid de manera fictícia per a eludir impostos, davant les bonificacions de Patrimoni i de successions i donacions que ofereix eixa comunitat, per a així eludir el pagament d'aquests tributs a la Comunitat Valenciana".

Un informe recent de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) va evidenciar que Madrid deixa d'ingressar més de 4.100 milions anuals per la seua política de beneficis fiscals. Els tècnics de l'ATV recorden el doble efecte perniciós derivat dels fraus en els domicilis fiscals: redueixen, en general, els ingressos a les arques públiques i limiten aquells adscrits a la tributació per IRPF que és una de les bases sobre les quals es calculen les transferències del sistema de finançament autonòmic.

També et pot interessar

stats