Hisenda i les comunitats acorden que empreses i autònoms ajornen el reembossament dels préstecs autonòmics

Soler demana al govern més liquiditat i més capacitat d'endeutament per a fer front a les despeses del coronavirus.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero / La Moncloa

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha demanat al govern espanyol més liquiditat i més capacitat d'endeutament per a fer front a les despeses extraordinàries pel coronavirus. És la principal conclusió de la trobada que han mantingut els representants autonòmics amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En aquesta reunió s'ha acordat permetre que les empreses i treballadors autònoms afectats per la crisi del coronavirus puguen sol·licitar l'ajornament del pagament en el que resta de 2020 dels préstecs concedits per un organisme dependent de les comunitats autònomes. Soler ha reclamat l'avançament de tots els pagaments previstos. Fins ara ja han arribat 111 milions dels 223 que li corresponen a la Comunitat Valenciana de les bestretes del 2020. El segon termini es farà efectiu el 17 d'abril.

El conseller ha explicat que el govern valencià necessita liquiditat per a fer front a compres extraordinàries en productes sanitaris, a pimes, microempreses i autònoms. A més, ha demanat l'executiu espanyol que pressione la Unió Europea en la cimera de hui perquè pose fi al programa d'estabilitat.

La segona reunió de coordinació ha acordat adoptar mesures de flexibilització en procediments tributaris per als contribuents que es relacionen amb les administracions tributàries autonòmiques. Igualment, la ministra ha avançat als consellers que el govern reforçarà l'intercanvi d'informació amb les comunitats autònomes per a tindre dades precises sobre l'impacte pressupostari del Covid-19. El principal intercanvi d'informació s'inclourà pròximament en un reial decret llei.

La Comunitat Valenciana rebrà 29,9 milions del Fons Social Extraordinari

La trobada també ha servit per a abordar la distribució del Fons Social Extraordinari aprovat pel govern d'Espanya, i dotat amb 300 milions d'euros, per a reforçar les polítiques socials i d'atenció a famílies, especialment aquelles que es troben en una situació de més vulnerabilitat.

El fons es distribuirà per criteris objectius i la població serà la variable principal, encara que es tenen en compte altres factors com la dispersió o el percentatge de població major de 65 anys. La Comunitat Valenciana rebrà 29,9 milions d'euros (quasi el 10%).

També et pot interessar

stats