Hi haurà un segon confinament?

El govern espanyol descarta de moment la possibilitat però cobra força la idea dels tancaments locals.

Passeig de la platja de la Malva-rosa de València, completament buit
Passeig de la platja de la Malva-rosa de València, completament buit / À Punt

L'increment exponencial de contagis de Covid-19 registrat els últims dies a Espanya fa que la possibilitat d'un nou confinament per a frenar la propagació del virus comence a sonar. El govern estatal, de moment, descarta la mesura, mentre que els sectors econòmics asseguren que el país no resistiria una altra quarantena com la dels mesos de març i abril. Però la ciutadania té una visió diferent: sis de cada deu valencians donen suport a un nou tancament davant d'una segona onada del coronavirus, segons assegura una enquesta elaborada per la Generalitat.

El govern que lidera el socialista Pedro Sánchez, de moment, no té previst decretar un altre tancament, per molt que la premsa britànica assegure que Espanya es confinarà a partir del 18 de setembre. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha negat aquest dimarts aquesta informació i l'ha qualificada de “ciència-ficció”.

Des dels sectors econòmics auguren una catàstrofe si el país es torna a paralitzar. L'empresariat afirma que no ho resistiríem i els autònoms diuen que més de la meitat hauria de tancar. L'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) calcula que n'hi ha un milió que està “en la corda fluixa” en aquests moments, segons ha detallat el president, Lorenzo Amor. “300.000 ja preveuen tancar a finals d'any”, ha afegit.

Les restriccions que s'han implantat aquesta setmana, consensuades entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes i que inclouen la suspensió total de l'oci nocturn o la prohibició de fumar en via pública si no hi ha una distància interpersonal de dos metres, són un intent d'alentir uns contagis que només s'aconseguiren frenar amb el tancament domiciliari. “És molt difícil controlar el virus. L'únic que l'ha parat i l'ha tallat ha sigut el confinament”, assegurava aquest dilluns en roda de premsa la consellera de Sanitat, Ana Barceló. Preguntada sobre la possibilitat d’un nou confinament, apuntava que actualment l’índex de contagis per cada mil habitants a la Comunitat Valenciana “és més baix que la mitjana nacional”.

Són molts els valencians i les valencianes que estarien disposats a confinar-se una altra vegada si hi ha una segona onada de coronavirus: sis de cada deu, segons la dihuitena onada de l'estudi del grup de treball Data Science for Covid-19, depenent de la Generalitat. L'enquesta, però, conclou també que el 46% dels participants consideren que no podrien fer una quarantena efectiva, bé perquè tenen persones a càrrec seu, bé perquè no tenen mitjans econòmics per a subsistir.

De moment, els confinaments que s'estan implantant a l'estat espanyol es limiten a territoris concrets. L'epidemiòleg i investigador de Fisabio, Salvador Peiró, explica que es tracta de confinaments locals, en un poble o fins i tot en un barri. “És possible. Més que possible, és probable”, assegura. És la situació, per exemple, d'Aranda de Duero (Burgos), que finalment estarà confinada fins aquest divendres després que la justícia haja aprovat prorrogar l'aïllament que havia decretat inicialment la Junta de Castella i Lleó.

També et pot interessar

stats