De Guindos considera que el pla del govern espanyol “és el correcte”

El vicepresident del BCE apunta que és necessari una resposta comunitària, com ara el fons de rescat financer europeu.

L’exministre Luis de Guindos, en una imatge d’arxiu
L’exministre Luis de Guindos, en una imatge d’arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

La resposta del govern espanyol a la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus, que inclou la mobilització de fins a 200.000 milions d’euros per a pal·liar l’impacte econòmic i social, el 20% del PIB espanyol, “és el pla correcte”. Són paraules del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, qui ha expressat la seua confiança que “tothom ho secunde”.

Són fonamentals els 100.000 milions d’euros en avals, ha destacat De Guindos en una entrevista amb RNE, perquè el BCE ha donat “tota la liquiditat del món als bancs, però si aquests dubten de la solvència dels clients aquesta liquiditat no val per a res”. Així mateix, De Guindos ha subratllat la importància de la resta de mesures anunciades pel govern per a facilitar la flexibilitat de la situació de plantilles i empreses. “Tot el que siguen ajudes als treballadors, ERTO i baixades de cotitzacions va en la direcció correcta”, subratlla.

D’altra banda, el vicepresident del BCE ha lamentat que, mentre els governs nacionals han començat a adoptar mesures fiscals per a “crear un pont” per a aquest període temporal d’alarma, fa falta un punt de vista comunitari. “Crec que seria important tindre una resposta paneuropea, comptar amb un instrument fiscal per a la zona euro haguera sigut molt important”, ha subratllat De Guindos, qui no descarta encara possibilitats com el MEDE, el fons de rescat financer europeu, amb una capacitat de 410.000 milions d’euros.

El vicepresident del BCE ha explicat que, en la seua opinió, la crisi actual no té correspondència amb la de 2008, ja que hui ens enfrontem a una pandèmia que afecta l’activitat econòmica però de manera temporal. “Estem parlant de setmanes o mesos, no més enllà”, ha assegurat.

En aquest sentit, De Guindos ha reiterat que el BCE “farà tot el que haja de fer”, encara que es tracta d’una crisi diferent a la que va desembocar en la passada recessió, ja que no té caràcter financer, sinó sanitari. Apunta que la institució pot alleujar les tensions financeres que puguen produir-se, “però l’actuació fonamental és dels governs”.

També et pot interessar

stats