Guia pràctica per tornar a casa per Nadal des de l'estranger

Totes les claus per a planificar el viatge a Espanya i alguns consells per aconseguir a temps els resultats de les proves PCR.

Els aeroports rebran els pròxims dies a molts dels valencians i valencianes emigrats que tornen a casa per Nadal.
Els aeroports rebran els pròxims dies a molts dels valencians i valencianes emigrats que tornen a casa per Nadal.

Molts valencians i valencianes es preparen per a tornar a casa per Nadal en un any en què la situació sanitària ha modificat moltes coses, com ara les condicions d'entrada a Espanya. Fins ara, als viatgers internacionals que aterraven al país se'ls feia un control de temperatura, un reconeixement visual i havien d'omplir un qüestionari per si havien tingut símptomes. Res més.

Les coses, però, van canviar a partir del 23 de novembre del 2020. Una recomanació del Consell d'Europa obliga des d'aquell dia els passatgers procedents d'un país d'alt risc en relació amb el coronavirus SARS-CoV-2 a presentar un certificat amb resultat negatiu d'una PCR realitzada durant les 72 hores anteriors a l'arribada. El Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha indicat que la seua xarxa d'ambaixades i consolats (http://www.exteriores.gob.es/coronavirus) pot orientar sobre on fer-se la prova PCR a l'estranger.

Què cal tindre en compte abans de fer-se la prova PCR?

El principal maldecap dels valencians i valencianes que volen tornar a casa per Nadal és trobar un lloc on fer una PCR dins el marge de les 72 hores i aconseguir els resultats abans de volar. Per això, és molt recomanable informar-se amb antelació dels serveis i preus de diferents proveïdors, ja que aquests poden oscil·lar molt i arribar a disparar-se.

A l'hora de triar un laboratori, és important que hi haja un compromís per a oferir els resultats de la prova en un temps determinat. Generalment, el preu serà més elevat com més ràpid s'entreguen. Consultar els comentaris d'altres viatgers que hagen usat aquests serveis pot ajudar a a anticipar possibles complicacions, com ara retards en el temps d'entrega o problemes per a descarregar el certificat. Per últim, convé reservar la cita amb antelació, ja que les dates pròximes a les festes nadalenques poden omplir-se ràpidament.

Si viatgem des d'Alemanya, França, Itàlia o qualsevol país de parla no anglesa, cal assegurar-se de poder obtindre el certificat en anglés o espanyol, les dues llengües acceptades. Cal tindre present també que les circumstàncies actuals i la normativa d'entrada al país de residència poden canviar en el moment del retorn, o poden incloure una quarantena obligatòria.

Quins països es consideren de risc?

El llistat de països i zones de risc poden consultar en aquest enllaç: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoIIpaises-zonasderiesgoentre30-11-2020y13-12-2020.pdf

La llista s'actualitza cada quinze dies en la pàgina web del Ministeri de Sanitat i en la web de Spain Travel Health - SpTH (www.spth.gob.es) i qualsevol canvi en els territoris afectats es fa efectiu set dies després de la publicació. A més, en cada llista figura clarament entre quines dates estarà en vigor.

S'admeten altres proves diagnòstiques a més de la PCR?

L'única prova diagnòstica admitida és la PCR (RT-PCR de Covid-19). No s'admeten altres proves diagnòstiques com tests ràpids d'anticossos, proves ràpides de detecció d'antígens o serologies d'alt rendiment (Elisa, CLIA, Eclia).

Què passa si viatge a Espanya per carretera?

Els controls sanitaris s'apliquen als ports i aeroports espanyols, per tant, no als viatgers que entren al país per carretera.

Què passa si no puc emplenar telemàticament el formulari de control sanitari i, per tant, no tinc un codi QR?

Els passatgers presentaran el formulari de control sanitari en format paper abans d'embarcar, sempre acompanyat del document acreditatiu de la realització de la PCR.

Què ocorre si he declarat que tinc el document de PCR amb resultat negatiu i no el presente a la meua arribada a Espanya?

S'estarà incomplint un requeriment sanitari per a l'entrada a Espanya, i en una declaració responsable s'haurà incorregut en una falsedat documental. A més, se li realitzarà un test a l'arribada.

Quina infracció pot suposar no presentar el document acreditatiu a l'arribada a Espanya?

La llei contempla com una infracció lleu, amb sancions de fins a 3.000 euros, l'incompliment de la normativa sanitària vigent si les repercussions produïdes han tingut una incidència escassa o sense transcendència directa en la salut de la població. La infracció serà greu, amb sancions de 3.001 fins a 60.000 euros, si comporta danys per a la salut.

També et pot interessar