Guia bàsica per a saber quines activitats estan permeses en la fase 0 del desconfinament

Les primeres mesures del pla de desconfinament tenen un risc associat molt baix o nul i busquen recuperar la forma gradual de l'activitat econòmica.

Imatge de portada: Tenda oberta durant l’estat d’alarma, en una imatge d’arxiu

La Comunitat Valenciana, juntament amb la majoria de l’estat espanyol, ha començat aquest dilluns la fase 0 de la desescalada. Aquest procés, articulat en quatre fases, finalitzarà amb l’arribada a la “nova normalitat”.

L’actual fase preparatòria introdueix mesures de relaxació del confinament que afecten tant activitats econòmiques com personals. Com que ja compleixen amb els indicadors establits pel govern espanyol, Formentera i les illes canàries de La Gomera, El Hierro i La Graciosa comencen directament la fase 1. En el cas de la Comunitat Valenciana, el president Ximo Puig ha afirmat que totes les dades indiquen que l'11 de maig s'avançarà a la fase 1 del pla per a transició cap a una nova normalitat.

Les primeres mesures del pla de desescalada tenen un risc associat molt baix o nul i busquen recuperar la forma gradual l'activitat econòmica alhora que es protegeix la salut pública. Durant aquesta fase serà obligatori l'ús de mascareta en transport públic. A més, és recomanable portar-la en tota mena d'activitats fora de casa.

Les activitats permeses en la fase 0 són les següents:

  • Passejar. Tota la ciutadania pot eixir a fer exercici de manera individual o a caminar una vegada al dia. Sense límit de temps i distància en el cas de l'activitat esportiva, mentre que els passejos es limiten a una hora i a una distància màxima d'1 quilòmetre del domicili. El govern espanyol ha establert diverses franges horàries per a evitar aglomeracions entre la població.
  • L’atenció d'horts familiars, d'autoconsum o municipals, sempre que estiguen en el mateix terme municipal del domicili o en un adjacent.
  • Els restaurants i cafeteries que puguen servir comandes per a portar poden obrir les portes perquè la clientela arreplegue presencialment els productes oferits. Les comandes hauran de realitzar-se per telèfon o per internet, mai a l'establiment.
  • Els comerços de fins a 400 metres quadrats poden obrir amb cita prèvia per a l'atenció individual de clients (un empleat per client). S'exigirà mantindre la distància mínima de dos metres. Els establiments hauran de desinfectar-se dues vegades al dia i hauran de tindre dispensadors de gel hidroalcohòlic. A més, s'establirà un horari d'atenció o un corredor preferent per a persones majors de 65 anys i les compres hauran de fer-se al mateix municipi en el qual es resideix. En el cas que no es puguen trobar determinats productes, però, es permetrà el trasllat entre localitats xicotetes i no necessàriament adjacents.
  • Les perruqueries podran obrir sempre que puguen concertar cites prèvies. En aquesta línia, els professionals de fisioteràpia, de centres d'estètica i de perruqueria hauran de portar equips de protecció individual i garantir la distància mínima de dos metres entre la clientela.
  • Els arxius, que prestaran els seus serveis preferentment per via telemàtica, també s'obriran. Quan siga absolutament imprescindible, la ciutadania podrà sol·licitar la consulta presencial de fins a deu documents.
  • Pel que fa als esportistes professionals i federats, poden fer entrenaments individuals a l'aire lliure i dins de la província. La distància interpersonal serà de dos metres, a excepció dels qui utilitzen bicicletes o altres instruments esportius i els qui practiquen modalitats d'esport adaptat o de caràcter paralímpic.

Repartiment d’1,5 milions de mascaretes a la Comunitat Valenciana

Per a garantir que es pot complir l'ús obligatori de mascaretes en els transports públics col·lectius decretat per l'executiu de Pedro Sánchez, les subdelegacions del govern a València, Castelló i Alacant han rebut un total d'1.544.000 unitats que es reparteixen a partir d’aquest dilluns i al llarg d’aquesta setmana.

Més de 4.500 efectius de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, voluntariat de Protecció Civil i policies locals han distribuït les mascaretes en estacions de tren, metro i autobús. El repartiment s'ha realitzat a 132 nusos de transport, als ajuntaments i les entitats socials Càritas, la Creu Roja i el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi).

També et pot interessar