La Guàrdia Civil confirma que va ordenar investigar notícies falses contràries al govern

Justifica que el document intern enviat a les comandàncies demanava només "detectar", però cap acció més.

La Guàrdia Civil confirma que va ordenar investigar notícies falses contràries al govern

El cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha confirmat aquest dimarts que "efectivament", es va enviar un correu a les comandàncies amb la instrucció de "recopilar notícies falses i desinformació que generen desafecció a les institucions del govern". El general ha justificat aquesta orde en la intenció de crear alarma en la ciutadania i ha assegurat que la demanda era sols identificar i fer un seguiment d'aquestes informacions.

Així ha precisat Santiago les seues paraules en la roda de premsa d'aquest diumenge, quan va afirmar que uns dels treballs de la Guàrdia Civil era "minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi del govern d'Espanya". No s'ha justificat en el fet que fora un lapsus o una equivocació, sinó que s'ha limitat a confirmar que fan un monitoratge de les xarxes socials buscant aquestes notícies falses i desinformacions per a "donar compte de la seua existència". Insisteix que la investigació "no implica cap acció més allà de detectar-les".

El cap l'Estat Major de la Guàrdia Civil ha destacat, així mateix, que en aquest monitoratge "en cap moment" parla de "crítica política o de ciutadania que utilitze els seus drets de llibertat d'expressió o d'informació".

El PP demana una explicació urgent

El subsecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha advertit que "no és acceptable" la instrucció coneguda aquest dimarts de la Guàrdia Civil a les comandàncies sobre les campanyes de desinformació, i ha reclamat al govern espanyol que done explicacions "urgents" sobre això. Per a Montesinos, aquest document és "d'extrema gravetat" ja que mostra que "no va ser un lapsus" l'afirmació del general Santiago, sinó que aquesta instrucció "està per escrit" i suposa que l'executiu intenta usar la Guàrdia Civil com a "parapet" de les coses que no està fent bé.

Ha puntualitzat que el PP "no posa la lupa" en el cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil i les seues declaracions, sinó en la responsabilitat que puga tindre l'executiu espanyol en aquesta instrucció.

També et pot interessar

stats