El Grup Plural de Compromís obri la ronda de negociacions de Sánchez per a uns nous Pactes de la Moncloa

El cap del govern espanyol busca un gran pacte de país per a eixir de la crisi econòmica que causarà la pandèmia del coronavirus.

Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença a la Moncloa
Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença a la Moncloa / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia aquest dijous els contactes amb els partits polítics per a comprovar la seua disposició a segellar un gran pacte de país que afavorisca l'eixida de la crisi social i econòmica que deixarà la pandèmia del coronavirus, semblant al que en la Transició van suposar els Pactes de la Moncloa.

Davant de les dificultats de tancar una reunió virtual amb el líder del Partit Popular, Pablo Casado, i l'autoexclusió de Vox, que ni tan sols ha volgut atendre la crida per a fixar una trobada, Sánchez ha decidit no esperar els populars i obrir aquesta setmana els contactes amb la resta de formacions disposades a escoltar-lo.

La ronda comença aquest mateix dijous a les 12:30 hores, amb els portaveus dels partits que conformen el Grup Plural, integrat per Junts per Catalunya, Més País, Compromís i el BNG. Les entrevistes seran per videoconferència.

Posteriorment, se citarà amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el portaveu parlamentari d'Unides Podem, Pablo Echenique. A la vesprada, a les 16:30 hores, li tocarà el torn al portaveu del PNB, Aitor Esteban.

Totes les entrevistes s'han programat entre dijous i divendres, amb l'excepció de la de Casado, que no serà fins a la setmana que ve. El líder del PP desconfia de la intenció de Sánchez amb la recerca de pactes i tem que la intenció siga la de corresponsabilitzar la resta de forces polítiques dels errors comesos pel seu govern.

La línia roja, el govern de coalició

Fins ara, l’executiu espanyol tan sols ha establit una línia roja en la búsqueda d'aquest gran acord: que es respecte la legitimitat de l'actual govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem.

L'eixida de Pablo Iglesias i la dimissió del mateix Pedro Sánchez, és per exemple la condició que estableix Vox per a començar a parlar d’una possible col·laboració.

El PP sí que ha advertit que veu "impossible" una eixida a la crisi que passe per "fórmules comunistes". De fet, els populars no van donar suport als últims decrets econòmics en considerar que suposaven un “viratge” a les tesis de Podem.

També et pot interessar

stats