Greenpeace alerta de l’allau de residus generats per les mascaretes i guants d’un sol ús

Cada mes s’usen al món fins a 129.000 milions de mascaretes i 65.000 milions de guants d’un sol ús.

Restes de mascaretes i guants d’un sol ús en el fons de l’oceà
Restes de mascaretes i guants d’un sol ús en el fons de l’oceà / Greenpeace

Greenpeace ha alertat del “risc per a la salut pública” que suposa l’allau de residus generats per la utilització de mascaretes i guants d’un sol ús per a protegir-se de la Covid-19. Des de l’organització ecologista asseguren que cada mes s’usen fins a 129.000 milions de mascaretes i 65.000 milions de guants d’un sol ús, cosa que consideren “innecessari” per a la seguretat personal i “perjudicial per a la salut planetària”. Aquests residus, afirmen, “serveixen com a vector per al virus, que pot mantindre’s latent i actiu tres dies en la superfície d’aquests materials”.

En el seu lloc, Greenpeace demana usar màscares reutilitzables, que permeten ser rentades i desinfectades “de manera rutinària” a casa.“Els materials plàstics d’un sol ús contaminen el nostre aire, aigua i sòl i, per tant, perjudiquen la nostra salut”, ha insistit el professor associat del Programa de Salut i Educació de la Universitat brasilera de Ribeirao Preto, Saulo Delfino Barboza. Julio Barea, responsable de la campanya de residus de Greenpeace, ha resumit la situació advertint que “no es pot protegir la salut humana sense un medi ambient saludable”.

Tan sols a Espanya, des del començament de la crisi sanitària, s’han adquirit 659 milions de mascaretes quirúrgiques, la qual cosa implica més 1.300 tones de plàstic “depositades en abocadors, cremades en incineradores o llançades directament al medi ambient”.

També et pot interessar

stats