Les grans ciutats valencianes comencen la desescalda

Tota la Comunitat Valenciana està ja en fase 1: Castelló, Alacant, Elx i València reprenen l'activitat hostelera i obrin terrasses.

Platja del Postiguet a Alacant, aquest dilluns
Platja del Postiguet a Alacant, aquest dilluns / À Punt NTC

Des d'aquest dilluns la Comunitat Valenciana al complet està en la fase 1 de la desescalada. Així als deu departaments de salut i la comarca del Racó d'Ademús, que passaren l'anterior setmana, se li afigen els catorze departaments restants: Castelló, la Plana, Sagunt, València Arnau de Vilanova-Llíria, València-Clínic-Malva-rosa, València-La Fe, València-Hospital General, València-Doctor Peset, Manises, la Ribera, Alacant-Sant Joan d'Alacant, Alacant-Hospital General, Elx-Hospital General i Elx-Crevillent.

Les quatre grans àrees urbanes del territori (Castelló, València, Elx i Alacant) ja estan en fase 1 i València serà la ciutat més poblada de l'Estat en aquesta etapa. Encara que la Generalitat va demanar al Ministeri de Sanitat passar a la fase 1 amb restriccions específiques i la prohibició de les reunions de 10 persones al Departament de Salut de la Ribera, finalment tot el territori passa de manera íntegra a la fase 1 sense cap restricció.

Com a novetat, a partir de dilluns s'eliminen les franges horàries per a passejos i activitats esportives en els municipis de fins a 10.000 habitants. La mesura, que ja s'aplicava a les localitats on viuen menys de 5.000 persones, s'amplia ara al 81% dels municipis valencians (442, en concret). Es podrà eixir a fer esport dins del terme municipal i passejar durant un període d'una hora sense limitacions d'horari.

Des de les set del matí poden obrir algunes terrasses a Castelló i Alacant. L'Ajuntament de la capital de la Plana ha avançat l'hora d'obertura en l'entorn de la plaça de Santa Clara, un lloc habitual de reunió on la gent para per a esmorzar. A més, ha permés ampliar els carrers i donar més espai als vianants.

També a Alacant, dins del nou decret de mesures extraordinàries, l'alcalde Luis Barcala ha autoritzat l'obertura de les terrasses a les set del matí i ha ampliat l'espai, utilitzant zones d'aparcament, per a aquells establiments que no puguen beneficiar-se de l'ampliació en zones per a vianants. L'Ajuntament també ha suspés el cobrament de les taxes per aquest concepte els mesos d'abril, maig i juny.

Puig demana prudència

Segons l'últim balanç de la Conselleria de Sanitat, a la Comunitat Valenciana només s'han registrat tres morts, cap en residències de majors (un fet que no ocorria des del 13 de març). En les últimes 24 hores s'han detectat 43 positius nous per PCR, de manera que fins són 10.893 contagis, però la xifra augmenta a 14.680 si es tenen en compte també els casos per test ràpid d'anticossos.

Davant aquestes xifres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la població que no es relaxe. Puig ha volgut recalcar que avançar a la fase 1 comporta més llibertat de moviments i possibilitat de reunió, però també requereix més prudència i protecció.

La Generalitat demanarà entrar en la fase 2 dilluns

Quan acaba de començar la fase 1 en tot el territori, la Conselleria de Sanitat considera que si l'evolució de la pandèmia a la Comunitat Valenciana continua amb la mateixa tendència, estem en condicions de passar a la següent fase. Així, la Generalitat demanarà abans del dimecres que ve avançar a la fase 2 el dia 25 de maig.

No obstant això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que les unitats territorials que passen de fase "hi han de romandre 14 dies", excepte en casos "molt excepcionals" en què es podria reconsiderar l'avanç.

La Comunitat de Madrid, l'àrea metropolitana de Barcelona i algunes zones de Castella i Lleó, continuen en fase 0

La Comunitat de Madrid i la ciutat de Barcelona i la seua àrea metropolitana, així com algunes zones sanitàries de Castella i Lleó seran les úniques zones de l'estat espanyol que es queden en la fase 0 de la desescalada. La resta de territoris, que fins ara estaven en la fase inicial, avancen a la fase 1. No obstant això, s'han relaxat algunes mesures respecte a la setmana passada. Així, es permetran certes activitats com obrir comerços sense cita prèvia, biblioteques per al préstec de llibres, visitar museus amb un 30% de l'aforament i les activitats de culte a un terç de la seua capacitat. A més, es flexibilitza la presència de familiars en els vetlatoris.

D'altra banda, les quatre illes que van començar la desescalada, avancen aquest dilluns a la fase 2. El Hierro, La Graciosa i La Gomera i Formentera van començar la fase 1 el 4 de maig i, dues setmanes després, inicien la penúltima fase abans d'arribar a la nova normalitat.

També et pot interessar

stats