Els governs autonòmics prenen mesures per a contindre els més de 150 brots que hi ha actius a Espanya

Múrcia prohibeix l'obertura de locals d'oci nocturn i limita a quinze persones les reunions per a qualsevol esdeveniment públic o privat.

Cartell informatiu de les normes de prevenció de la Covid-19, en una platja de Lugo (Galícia)
Cartell informatiu de les normes de prevenció de la Covid-19, en una platja de Lugo (Galícia) / Eliseo Trigo (Efe)

El nombre de persones contagiades de coronavirus continua augmentant en desenes de focus que obliguen els governs autonòmics a activar noves mesures per a contindre la pandèmia o ampliar les zones dels territoris afectades per les restriccions. La comissió de seguiment de la pandèmia es reuneix aquesta vesprada i damunt la taula té els més de 150 brots que estan actius a tot l’Estat. Aquest dilluns està actiu ja a totes les autonomies menys a les Canàries i Madrid l’obligatorietat de l’ús de mascaretes en espais oberts i a pesar que es puga mantindre la distància de seguretat.

Però hi ha moltes altres actuacions per part dels governs autonòmics, des dels confinaments perimetrals de zones de Catalunya al manteniment de la fase 2 de desescalada en zones d’Aragó, les limitacions d’aforament i el tancament de platges saturades, la prohibició dels botellots o els confinaments domiciliaris selectius.

A continuació, fem un repàs per les zones que tenen més contagis i les mesures promogudes per les autoritats sanitàries autonòmiques.

Catalunya

A Catalunya s’amplien les mesures de contenció de la pandèmia en més municipis. A més de Lleida i la comarca del Segrià, ara Figueres, Vilafant i Sant Feliu de Llobregat hauran de confinar-se, i tindran prohibit reunir-se més de 10 persones. En només 24 hores, hi ha hagut 1.200 casos, dels quals 900 estan a Barcelona i l’àrea metropolitana. L’augment fins i tot preocupa a França i el primer ministre ha anunciat que estudiarà amb el govern espanyol tancar les fronteres comunes.

Aragó

A Aragó, segona comunitat amb més casos després de Catalunya i la que més positius acumula en les últimes hores, preocupa especialment la ciutat de Saragossa i la rodalia, que està en la segona fase de la desescalada ꟷencara que flexibilitzadaꟷ a causa de l’increment de les transmissions comunitàries. Les mesures continuaran en vigor aquesta setmana: reducció dels aforaments als bars i establiments d’hostaleria, tancament dels locals d’oci nocturn i vigilància de les zones de celebració de botellots entre joves, principal vector de transmissió a Saragossa.

Andalusia

A Andalusia, on és obligatori l’ús de mascareta des de dimecres passat, ha anat augmentant el nombre de contagis, així com els brots, amb 21 d’actius. L’últim s’ha registrat a Màlaga, on es fan proves a contactes d’una empresa de venda de paquets turístics on s’han detectat onze casos positius entre els 19 treballadors. El focus més nombrós en els últims dies és el de Còrdova, pel qual s’ha aïllat i s’ha seguir quasi 700 contactes de 73 contagiats en una festa de fi de curs celebrada el passat 10 de juliol.

Astúries

És obligatori des de dimarts passat l’ús de la mascareta en tots els espais públics urbans i rurals en què hi haja aglomeracions, a pesar que el Principat continua sent la comunitat autònoma amb menor taxa de contagis (0,68 casos per cada 100.000 habitants).

Illes Balears

Les Illes Balears, que va ser la segona comunitat a aplicar l’ús obligatori de mascaretes en zones urbanes des de fa una setmana, començarà a multar a partir d’aquest dilluns, amb excepcions en platges i passejos marítims. Una altra mesura adoptada contra els brots, en totes les illes, és el tancament dels locals d’oci i venda d’alcohol en carrers a les zones mallorquines de Magaluf i l’Arenal, limitació de les reunions de 70 persones en llocs oberts i 30 en tancats, i multes de fins a 600.000 per als quals es lucren amb festes que superen l’aforament, com les que es van detectar en cases d’Eivissa. No obstant això, rectifiquen i, a pesar que volen extremar la seguretat, retiren la petició que van fer dissabte que tots els visitants facen la quarantena abans d’entrar-hi.

Les Canàries

L’arxipèlag és una de les dues úniques autonomies, juntament amb Madrid, que no ha establit de moment l’ús de la mascareta de manera obligatòria. Tot i això, el govern autonòmic ha donat instruccions a les forces de seguretat per a reforçar la vigilància als llocs on sí que ha de portar-se, i estableix sancions de 100 euros per a qui infringisca les normes. Les Canàries compten oficialment amb més de 100 casos actius, després que diumenge es notificaren 47 positius d’entre els 61 migrants que van arribar a Fuerteventura divendres passat. Aquestes persones ja estan aïllades i tractades i es troben en bon estat de salut.

Cantàbria

La mascareta és obligatòria també a Cantàbria, on es controla l’entrada als accessos a les platges. La ciutat de Santander ha decidit posposar les activitats culturals programades per a la setmana vinent amb motiu de les festes de Santiago.

Castella-la Manxa

El Consell de Govern de Castella-la Manxa aprova aquest dimarts l’ús obligatori de la mascareta i ha previst repartir-ne vora 10 milions d’unitats. A més, continua fent proves perquè abans que acabe aquest mes es facen proves diagnòstiques a una de cada cinc persones a la regió. Es té en aïllament i quarantena controlada els 21 positius registrats en un assentament irregular de la carretera de Las Peñas, a Albacete, i s’han confirmat 43 casos amb PCR positiu en el brot de Socuéllamos (Ciudad Real).

Castella i Lleó

A Castella i Lleó, l’ús de la mascareta és obligatori des d’aquest dissabte. En les últimes hores hi ha hagut tres nous casos positius de Covid-19 en una família del municipi de La Vecilla (Lleó).

Extremadura

Amb una desena de brots actius de coronavirus, Extremadura va ser de les primeres comunitats autònomes a decretar l’ús obligatori de mascareta, encara que eximirà d’aquesta obligatorietat els treballadors de la construcció i del camp, exposats durant hores a altes temperatures. Les residències públiques de majors prohibiran les visites en cas d’algun sospitós de positiu i les privades van decidir ja la setmana passada no deixar entrar els familiars. L’Ajuntament de Peraleda de la Mata, amb menys de 1.300 habitants, ha demanat al veïnat que isquen de casa al mínim imprescindible després de detectar-se un brot amb 15 casos positius generat per un cas importat de França.

Galícia

L’ús de la mascareta a Galícia és obligatori des de diumenge en tot moment a partir dels sis anys. Entre altres circumstàncies, l’ús és obligatori en platges, excepte el moment del bany o mentre es pren el sol, i als locals de restauració i hoteleria, excepte en el moment de menjar o beure. A Galícia està prohibit el botellot des d’aquest cap de setmana.

La Rioja

El Govern de La Rioja va notificar dissabte sis casos positius de coronavirus associats a un brot de Saragossa que es va originar en una festa el passat cap de setmana. Aquests contagis han motivat la suspensió temporal del programa Escola Oberta al col·legi Duquesa de la Victòria de Logronyo.

Madrid

La Comunitat de Madrid no ha decretat de moment l’ús obligatori de mascareta a causa de l’ús generalitzat entre la població madrilenya, encara que no el descarta. Madrid es troba a la cua de la llista de brots, amb quatre de registrats.

Múrcia

El govern murcià, que va ordenar dilluns passat l’ús obligatori de la mascareta, ha prohibit des d'aquest dilluns l'obertura de locals d'oci nocturn. Només es permetrà en terrasses i exteriors amb tots els clients asseguts, al mateix temps que ha limitat a un màxim de quinze persones les que es poden reunir per a esdeveniments de tota índole, siguen públics o privats. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Manuel Villegas, que ha informat també sobre el tancament temporal dels centres de dia per a majors dels municipis de Cieza i Totana i la restricció de visites a residències d'aquests dos municipis, juntament amb el de Múrcia, per a previndre una expansió més gran dels casos de coronavirus.

Navarra

A Navarra, on és obligatori l’ús de mascareta, hi ha un repunt de casos. El més important està localitzat al barri pamplonés de Mendillorri, que acumula 51 positius. Els departaments de Drets Socials i Salut estan contactant amb les residències de majors amb la finalitat de comunicar-los pautes com la reducció al màxim de les eixides dels usuaris.

País Basc

Al País Basc, l’ús generalitzat de mascaretes és obligatori des de dimecres, mesura preventiva a la qual s’ha sumat la cancel·lació de les colònies municipals, el tancament de centres de dia per a majors i la restricció d’eixides i de visites a ancians en les residències. Amb aquestes restriccions el govern basc vol frenar l’augment de contagis, 115 només dissabte passat, relacionats la majoria amb l’oci nocturn que han causat diferents brots principalment a Guipúscoa, l’últim detectat després de les festes de celebració del final de les proves de l’ABAU.

Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana, on hi ha 20 brots de coronavirus actius i s’ha quadruplicat la xifra de casos positius en el tram d’edat entre els 20 i 40 anys, s’ha ampliat l’ús obligatori de la mascareta i s’han tancat els locals d’oci nocturn a Gandia.

També et pot interessar

stats