El govern prepara noves mesures per a evitar rebrots després de l'estat d'alarma

Pretenen que no s'abaixe la guàrdia i evitar la propagació del virus, i estaran en vigor mentre dure l'emergència sanitària.

El president Pedro Sánchez, en la compareixença d'aquest diumenge
El president Pedro Sánchez, en la compareixença d'aquest diumenge / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que dimarts s'aprovarà en Consell de Ministres un reial decret llei amb les normes que s'hauran de seguir després de l'estat d'alarma per a mantenir a ratlla al virus i per a evitar possibles rebrots.

Segons Sánchez, l'estat d'alarma ha sigut efectiu per a contindre la pandèmia però superada la fase més aguda, cal "passar del tractament de xoc a un tractament més lleu", i esperar que el virus desaparega quan estiga a punt la vacuna.

Les mesures que s'aprovaran i que ja avançava l'esborrany d'aquest decret llei que l'executiu va plantejar aquest divendres a les comunitats autònomes, les està treballant el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, del qual formen part el Ministeri de Sanitat i els consellers i conselleres autonòmics, i regiran mentre es mantinga l'emergència sanitària.

Es mantindrà l'obligació d'usar mascareta

Es tracta de mesures de prevenció i higiene pública, d'una banda, i sobre medicaments, productes sanitaris, control i vigilància epidemiològica, d'una altra. Pel que fa a les primeres, Sánchez ha anunciat que s'adoptaran plans i estratègies d'actuació per a afrontar emergències sanitàries i es mantindrà l'obligació d'usar mascareta en el transport públic i sempre que no es puga garantir la distància de seguretat. Aquesta obligació afectarà totes les persones majors de sis anys, excepte aquelles amb problemes respiratoris o alguna discapacitat.

També es contemplen mesures organitzatives per als centres de treball, els hospitals, els centres docents, els comerços, restaurants, els centres culturals i les instal·lacions esportives, per tal de garantir el distanciament entre persones. Pel que fa al transport públic, Sánchez ha assegurat que caldrà generar una oferta adequada de serveis per a evitar aglomeracions.

El reial decret llei que prepara el govern garantirà l'abastiment de medicaments essencials i permetrà a l'Agència Espanyola del Medicament atorgar llicències excepcionals per a fabricar mascaretes, bates quirúrgiques i altres equips de protecció.

Garantir la capacitat de resposta del sistema sanitari

També es crearà l'obligació de facilitar a l'autoritat de salut pública totes les dades necessàries per al seguiment i vigilància de la Covid-19, per a saber de manera immediata els casos i possibles rebrots.

Els serveis de salut garantiran que qualsevol persona sospitosa de patir la malaltia serà sotmesa a una prova de detecció i diagnòstic, siga a través de PCR o amb una altra tècnica.

A més, les comunitats autònomes hauran de garantir les capacitats de resposta del sistema sanitari, tant en atenció primària com en els hospitals, davant un possible rebrot i per això hauran d'elaborar plans de contingència davant el virus.

El president ha destacat que la implicació i gestió de les comunitats autònomes, ja fora de l'estat d'alarma, és fonamental, perquè són les que tenen la competència en matèria sanitària i les que governaran la desescalada una vegada passen a la fase 3.

També et pot interessar

stats