El govern espanyol treballa en una vacuna per a combatre el coronavirus

llla ha dit que la prioritat és trobar una vacuna eficaç i ha anunciat dos assajos clínics.

Salvador Illa, durant la roda de premsa
Salvador Illa, durant la roda de premsa / À Punt NTC

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el ministre de Ciència, Pedro Duque, han afirmat que el govern espanyol està treballant per a aconseguir una vacuna contra el coronavirus, que ja deixa vora 20.000 afectats i més de 1.000 morts a Espanya.

Illa ha destacat que la prioritat global és aconseguir una “vacuna eficaç” contra el coronavirus. En aquest sentit, ha ressaltat com a “molt positiu” que un grup d'investigadors xinesos haja publicat un model animal en mones en què s'ha estudiat la resposta immune a aquesta malaltia.

Segons Illa, “la investigació clínica juga un paper essencial” per a determinar quins medicaments nous tindran aplicació en la lluita contra el virus i quins dels actuals poden resultar eficaços. Així, ha avançat que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha autoritzat dos assajos clínics, indicats per a pacients amb malaltia respiratòria greu o moderada.

A més, el ministre ha assenyalat que s'ha autoritzat un altre assaig promogut per la Fundació de Lluita contra la Sida que té com a objectiu tractar malalts no greus i pot ser efectiu com a prevenció per a persones que hagen estat prop de pacients positius.

Així mateix, el Ministeri de Sanitat està col·laborant amb l'OMS en l'assaig Solidarity, un gran assaig internacional amb països de tot el món per a mesurar l'eficàcia dels tractaments utilitzats actualment. Sanitat també està preparant un assaig de prevenció en professionals sanitaris.

El ministre ha ressaltat que el coronavirus és un enemic “invisible i perillós” i la lluita implica conéixer-ne el comportament i l’evolució, i contrastar “com es defén el sistema autoimmune i com ajudar a aconseguir la immunitat com més prompte millor”.

Subministrament estable de material de protecció

D'altra banda, Illa ha assenyalat que “en els pròxims dies es podrà garantir un subministrament estable” del material de protecció complementant les comunitats autònomes. “Tots els espanyols poden sentir-se tranquils que el govern reforçarà el paper de les comunitat autònomes en tot allò que siga necessari”, ha dit.

Treball contrarellotge

“La vacuna arribarà i estarà a disposició dels espanyols”, ha assegurat Duque. No obstant això, ha reconegut que la solució no serà immediata, tot i que s'està treballant contrarellotge.

Duque ha explicat el treball investigador per a trobar una solució definitiva i frenar la pandèmia. A més a més, ha remarcat el treball en diferents fronts, la coordinació entre centres de tot el món, entre investigadors i també entre administracions.

El ministre ha explicat que les investigacions a Espanya per a buscar una vacuna van començar al gener i que des de llavors s’han fet canvis, fins i tot legislatius, per a facilitar el treball. A més, ha recordat que l’executiu espanyol està donant suport a la innovació amb l’aprovació d’una línia d'ajudes directes a l'R+D+i, com ara el finançament de fins a 500 milions d’euros per a treballar en aquesta línia.

També et pot interessar

stats