El govern espanyol transfereix al País Basc i Navarra la gestió de l’ingrés mínim vital

L’acord fonamenta el traspàs en “l’especificitat que suposa l’existència d’hisendes forals”.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, un dels signants de l'acord que transferirà la gestió de la prestació al País Basc i Navarra, en una sessió del Congrés
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, un dels signants de l'acord que transferirà la gestió de la prestació al País Basc i Navarra, en una sessió del Congrés / Europa Press

El País Basc i Navarra gestionaran l’ingrés mínim vital que aprove el Consell de Ministres després de l’acord que ha signat el PNB amb el govern espanyol. El pacte estableix que aquestes autonomies assumiran les funcions i els serveis de l’Institut Nacional de la Seguretat Social relacionats amb aquesta prestació abans del 31 d’octubre.

Des de la formació basca veuen com a una “magnífica notícia” aquesta transferència de competències, que quedarà recollida en una disposició addicional del reial decret que s’aprovarà divendres. Les dos comunitats ofereixen prestacions amb una finalitat semblant, que ara es podran complementar amb la que aprovarà el govern espanyol.

El pacte estableix aquest traspàs “en raó de l’especificitat que suposa l’existència d’hisendes forals” en aquestes comunitats autònomes. A canvi d’aquesta cessió, el PNB votarà a favor de la convalidació del reial decret en el Congrés. La formació basca considera que l’acord suposa “un assoliment polític en un context de temptacions recentralitzadores”.

Segons el text acordat, el decret llei que establirà aquest ingrés “com una renda base i no complementària, la qual puguen implementar amb normativa pròpia” les comunitats autònomes segons les seues competències.

Cal indicar que amb l’acord adoptat amb el govern espanyol es canalitzen els conflictes jurídics que podien derivar-se “de la col·lisió” de l’ingrés mínim vital amb la renda de garantia d’ingressos basca o la renda garantida navarresa, unes prestacions que ja ofereixen aquestes autonomies. El nou acord permet “blindar els seus eficaços sistemes propis de protecció social, que seguiran sent gestionats per les institucions” basques i navarreses, respectivament, com han assenyalat des del PNB.

També et pot interessar

stats