El govern espanyol restableix els controls fronterers terrestres

Només podran passar la frontera els espanyols, els residents a Espanya, els treballadors transfronterers i el personal diplomàtic.

Imatge de portada: El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska

El govern espanyol ha decidit restablir els controls per les fronteres terrestres. A partir de la mitjanit només podran travessar-la els ciutadans i ciutadanes espanyols, les persones residents a Espanya, els treballadors i treballadores transfronterers i aquells que acrediten causes de força major.

La mesura, que s’empara en l’article 28 del Tractat de Schengen, eximeix el transport de mercedaries, a fi de garantir la cadena d'aprovisionament. Tampoc afecta el personal diplomàtic, les oficines consulars ni el personal dels organismes internacionals.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat la mesura en un roda de premsa, després d’un Consell Europeu per videoconferència amb els caps d’interior i de sanitat dels diferents països de la Unió Europea.

Grande-Marlaska ha explicat que és una mesura "necessària, raonable i proporcional” per a complir l’objectiu prioritari de l’executiu a hores d’ara: “Doblegar immediatament la corba de persones afectades pel coronavirus”.

L’executiu coordinarà en les pròximes hores d’aquest dilluns l’operatiu per al control de fronteres. Segons el ministre, a més de la participació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, també implicarà el desplegament de les policies autonòmiques, i probablement de l’exèrcit.

Es facilitarà el retorn dels espanyols que hi ha a l’estranger

Es facilitarà el retorn dels espanyols que hi ha a l’estranger

Grande-Marlaska no descarta que es puguen imposar restriccions en l’espai aeri i marítim. “Si les circumstàncies exigeixen aquestes mesures, s’adoptaran”, ha assegurat.

En tot cas, el ministre de l’Interior ha avançat que, en aquest escenari, el govern facilitarà “immediatament” el dret de retorn dels espanyols i espanyoles que estiguen en qualsevol part del món.

Minuts abans de la compareixença, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat que es restringisca l'accés als països de la Unió Europea des de l'exterior durant trenta dies per a contindre l'expansió del coronavirus.

També et pot interessar

stats