El govern espanyol repatriarà 5.500 ciutadans atrapats en diversos països

Onze vols recolliran als de Sud-amèrica i Afers Estrangers gestiona la partida de 40.000 estrangers que queden en territori nacional.

La ministra d'Afers Estrangers durant la compareixença d'aquest dimecres
La ministra d'Afers Estrangers durant la compareixença d'aquest dimecres / Efe

Vora 5.500 espanyols atrapats en diversos països del món tornaran aquesta setmana a l’Estat, segons ha anunciat la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González. Aquests ciutadans se sumaran a prop de 11.000 que en els últims dies, una vegada suspeses moltes de les connexions aèries amb Espanya, han sigut repatriats pel govern de Sánchez.

Només en l’últim cap de setmana, 1.200 residents han pogut tornar. Els qui encara queden a Sud-amèrica seran recollits en els pròxims dies per onze vols que partiran cap a països com ara el Perú, l’Equador, l’Uruguai, el Salvador o Hondures, entre d’altres, com ha detallat el director general d’Espanyols a l’Exterior, Juan Duarte.

Respecte als espanyols dispersos per altres punts del planeta, Arancha González ha indicat que es centraran els esforços en repatriacions des d’Àsia, i països com ara Cambodja, Indonèsia o les Filipines. A l’Índia, on ahir es van dictar el confinament, hi ha prop de 400 espanyols intentant eixir del país.

“Ningú quedarà arrere”

“Estem arbitrant solucions per a tots i cadascun dels ciutadans espanyols, no quedarà ningú arrere”, ha insistit la titular d’Afers Estrangers, que ha afegit que a l’Índia s’ha habilitat l’Institut Cervantes per a acollir als expatriats.

Tots els espanyols que estan més enllà de les fronteres, tornaran en vols comercials, ja que el ministeri descarta, en principi, recórrer als militars. En els països on els vols comercials siguen inviables, el govern recorrerà a la Protecció Civil Europea per a la repatriació.

40.000 turistes a Espanya

Pel que fa als turistes estrangers als qui l’estat d’alarma ha agafat en el nostre país, dels vora 260.000 que encara restaven la setmana passada, actualment tan sols romanen uns 40.000 procedents del Canadà, de Noruega o del Regne Unit, entre d’altres llocs. Per a aquests casos, el Ministeri d’Afers Estrangers ja gestiona diversos vols amb els països d’origen dels turistes.

En aquest sentit, la ministra González ha recordat que aquests turistes podran allotjar-se en els establiments habilitats per als col·lectius professionals implicats en l’atenció sociosanitària dels pacients amb coronavirus, seguint les limitacions a les que obliga l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats