El govern espanyol regularà la compensació de despeses i el temps de descans per al teletreball

Treball obri a consulta pública la norma, que buscarà equilibrar aquesta nova modalitat laboral, en auge per la pandèmia de coronavirus.

Un de cada tres professionals espanyols teletreballa durant el confinament
Un de cada tres professionals espanyols teletreballa durant el confinament / À Punt

El govern espanyol vol elaborar una norma per a regular el teletreball que arreplegue, entre altres aspectes, el principi d’igualtat de tracte en les condicions professionals, especialment la retribució inclosa la compensació de despeses als treballadors, i els temps màxims de treball i mínims de descans.

Segons el text de la consulta pública, prèvia a l’elaboració d’un projecte normatiu, que s’ha penjat en el web del Ministeri de Treball, l’objectiu és equilibrar aquestes noves formes laborals, en auge des de la pandèmia de la Covid-19, amb un marc de drets que reculla principis, com ara el caràcter voluntari i reversible, la promoció i la formació o l’exercici de drets col·lectius. També assenyala que ha de regular qüestions com ara la distribució flexible del temps de treball o aspectes preventius relacionats amb la fatiga física i mental, l’ús de pantalles de visualització de dades i els riscos d’aïllament.

Des dels sindicats ja havien exigit regular aquestes situacions laborals i que l’empresa pague una tarifa fixa mensual o prorratejada que cobrisca les despeses derivades de l’ús de l’espai, connexió a Internet, energia, calefacció, neteja i manteniment, a més de fer-se càrrec de la despesa en mobles, ordinadors i subministraments d’oficina.

L’impacte real del teletreball, d’acord amb el que recull el text redactat pel Ministeri de Treball, ha experimentat un increment exponencial per la crisi sanitària, fenomen que evidencia els avantatges i febleses que presenta aquesta modalitat professional. Per això, el departament que encapçala Yolanda Díaz defén la necessitat d’abordar la regulació "des d’un marc jurídic de seguretat, certesa i transparència".

Els tràmits de consulta pública prèvia tenen l’objectiu de recollir l’opinió ciutadana, de les organitzacions i associacions abans d’elaborar cap projecte normatiu. En aquest cas, estarà obert fins al 22 de juny.

Regulació per als riders

riders

Treball també ha iniciat una altra consulta pública, també oberta fins al 22 de juny, de cara a l’elaboració de la normativa per a regular i assegurar la protecció laboral de les persones treballadores en plataformes digitals, fonamentalment els riders. El text assenyala que la cobertura i protecció d’aquests professionals és "capital" i recorda la importància de garantir un salari mínim que vinga determinat per una norma legal -en al·lusió al salari mínim interprofessional (SMI)-, els temps de treball màxim, els períodes mínims de descans, els drets associats a l’extinció del contracte de treball, a unes condicions de treball segures i saludables o l’exercici de drets col·lectius amb les garanties d’indemnitzacions necessàries, entre d’altres.

Es tracta, resumeix el govern espanyol, de proporcionar una regulació suficient que done respostes adequades a aquest fenomen i evite l’ús desproporcionat de solucions judicials, de vegades contradictòries, amb la inseguretat jurídica i la desprotecció que això genera en les persones treballadores afectades.

També et pot interessar

stats