El govern espanyol rectifica i permetrà eixir a passejar els menors de 14 anys des del diumenge 26 d’abril

Dissabte el govern publicarà una orde que regularà les circumstàncies de l'eixida dels xiquets.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la compareixença que ha oferit a última hora d'aquest dimarts

Els menors de 14 anys podran eixir a passejar a partir de diumenge. Aquests passejos s’hauran de fer en unes circumstàncies determinades, “de distància o de temps màxim”, que recollirà una orde que emetrà dissabte el Ministeri de Sanitat, segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El govern espanyol rectifica així la decisió aprovada pel Consell de Ministres unes hores abans i que contemplava que els xiquets podrien eixir al carrer, acompanyats d’un adult, sols a certs llocs, com el supermercat o la farmàcia, entre d’altres. “Fer un passeig és fer un passeig, no necessàriament anar a un establiment concret”, ha apuntat Illa.

El ministre ha justificat el canvi de posició en la capacitat d’escoltar de l'executiu i ha negat expressament que fora una rectificació respecte a l’anunci que hores abans havia fet la ministra portaveu. “El govern ha actuat amb màxima prudència. Demà s’aprovarà un decret [en el ple del Congrés] que m’habilita per a adoptar determinades decisions, jo he adoptat una decisió i l’he comunicada. Aquest és un govern que escolta, els experts i la societat”, ha explicat. Així mateix, Illa ha insistit en diverses ocasions durant la intervenció que “Espanya no està en fase de desescalada, sinó de confinament”.

Mascaretes a 0,96 cèntims

D’altra banda, el ministre ha anunciat que el Ministeri ha establit un preu màxim de 0,96 euros, amb l’IVA inclòs, per a les mascaretes quirúrgiques. En els pròxims dies es regularà el preu de les mascaretes higièniques, un nou model aprovat fa uns dies pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, que s’incorporarà a les farmàcies espanyoles.

Salvador Illa ha justificat que la intervenció en els preus pretén establir “preus justos” i “evitar abusos”. No obstant, preguntat per les dificultats del govern per a garantir un estoc suficient de mascaretes, el titular de Sanitat ha dit que “no calen mascaretes si es compleixen tres prioritats”.

Aquestes prioritats que ha detallat són un distanciament interpersonal de dos metres, llavar-se les mans i una correcta higiene personal i de l’espai en què ens trobem. “Per a aquells casos en què no es poden complir aquestes tres prioritats, com el transport públic, és per a quan hem repartit mascaretes”, ha aclarit Illa.

Reflexionar sobre els geriàtrics

El responsable de Sanitat també ha anunciat que “al més prompte possible” s’iniciarà l’anunciat estudi de seroprevalença a la Covid-19, que es durà a terme, en col·laboració amb les comunitats autònomes, a més de 60.000 llars, i que s'estudiarà en dues onades.

Així mateix, respecte a les condicions dels geriàtrics i el control del govern, Illa ha defés la correcta actuació de l’executiu, perquè va emetre un protocol d’actuació deu dies abans de declarar l’estat d’alarma. Malgrat aquesta afirmació, ha admés que, després de la pandèmia, s’haurà de pensar aquest aspecte: “Caldrà reflexionar sobre moltes coses. Les residències seran una d’aquestes”.

La majoria de partits criticaven la mesura

En l'àmbit polític, després de la rectificació d'Illa ha anunciat, el mateix Rufián s'ha alegrat "per la rectificació i pel compromís de consensuar el pla amb les comunitats autònomes", mentre que el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, qualificava la iniciativa de "sentit comú". "Amb aquesta mesura s'aconsegueix un equilibri entre la protecció contra la pandèmia I el benestar emocional dels xiquets i xiquetes", ha afegit en Twitter. En canvi, des del PP, el secretari general, Teodoro García Egea, demanava al govern que detallara les condicions dels passejos dels menors abans de que demà es vote al Congrés.

La idea inicial de no deixar eixir els menors a passejar també havia despertat nombroses crítiques entre els polítics valencians. A través de les xarxes socials, la popular Isabel Bonig assegurava que la mesura no tenia cap sentit i Toni Cantó parlava "del pitjor govern en el pitjor moment".

Líders estatals com Pablo Casado havien demanat una rectificació. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, havia criticat la improvisació, i Santiago Abascal, de Vox, havia qualificat la decisió de "desbaratada". Però les crítiques també havien arribat d'altres líders més pròxims al govern. Íñigo Errejón recordava que als espais tancats hi ha més risc de contagi, i Gabriel Rufián demanava que els menors puguen eixir, però de manera controlada.

També et pot interessar

stats