El govern espanyol rectifica l’anunci de la ministra d’Indústria sobre la reobertura de les fronteres

La informació ha motivat una queixa del govern portugués, que ha demanat explicacions per no haver sigut consultats sobre la data.

La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, en la sessió de control al Senat del passat 2 de juny
La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, en la sessió de control al Senat del passat 2 de juny / Kiko Huesca (Efe)

El Ministeri d’Indústria ha rectificat en una nota les declaracions que la titular del departament, Reyes Maroto, ha fet en un desdejuni amb corresponsals estrangers, durant el qual ha anunciat la reobertura de la frontera amb França i Portugal "a partir del 22 de juny".

La informació ha motivat una queixa del govern portugués, que ha demanat explicacions a l’executiu espanyol per una mesura que “no ha sigut consensuada” i que “no s’inscriu en l’estreta col·laboració” entre Madrid i Lisboa, segons ha declarat el ministre d’Exteriors de Portugal, Augusto Santos Silva.

Poc després d’aquesta queixa, el Ministeri d’Indústria ha enviat una nota en la qual matisa les paraules de la ministra, si bé no aclareix quan s'obriran les fronteres terrestres amb França i Portugal.

La nota recorda que una disposició del 23 de maig de l’orde SND/439/2020 estableix que els controls a la frontera podran prorrogar-se més enllà de l'estat d'alarma, el qual està previst que vença la mitjanit del pròxim 21 de juny.

Respecte dels desplaçaments internacionals, es limita a assenyalar que d'acord amb "els compromisos anunciats" per a la reactivació del turisme internacional "la mobilitat internacional segura tindrà lloc a partir de l'1 de juliol", i que aquesta és farà aplicant el principi de gradualitat.

El comunicat conclou que el govern espanyol manté un "contacte permanent" amb la Comissió Europea i amb els socis de la UE per a "coordinar i harmonitzar l'eliminació progressiva de les restriccions en els controls de les fronteres intraeuropees".

També et pot interessar

stats