El govern espanyol presentarà al novembre l'esborrany del nou model de finançament

El president Pedro Sánchez remarca l'anunci en resposta a Compromís durant la sessió de control al Congrés.

Pedro Sánchez, durant la sessió de control al govern espanyol
Pedro Sánchez, durant la sessió de control al govern espanyol / À Punt NTC

El Govern d'Espanya presentarà al mes de novembre el primer esborrany del nou model de finançament autonòmic. Durant la sessió de control a l'executiu al Congrés, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquesta dada de presentació en la interpel·lació del diputat de Compromís, Joan Baldoví.

El finançament és un dels aspectes més reivindicats des de fa anys per la Comunitat Valenciana i que s'ha intensificat amb la pandèmia de la Covid-19. Partits i agents socials consideren que la Comunitat Valenciana té menys ferramentes que altres autonomies per a eixir de la crisi pel fet de patir infrafinançament des de fa anys. Aquest mateix dimecres, el president dels empresaris valencians, Salvador Navarro, ha reclamat al govern que resolga aquest greuge. Així mateix, Compromís, ha votat en contra de les últimes pròrrogues de l'estat d'alarma per la postura de l'executiu estatal davant aquest tema, ja que consideren que no es resol a pesar dels anuncis.

Baldoví li ha recordat a Sánchez que segurament li farà falta el vot de Compromís en pròximes votacions, com ara l'aprovació dels pressupostos. I el president del govern espanyol ha assegurat que complirà amb l'acord d'investidura que va permetre el vot favorable de Baldoví fa cinc mesos. A més, ha asseverat que ha complit amb la Comunitat Valenciana, fins i tot per damunt del pactat.

Soler demana diàleg per a aconseguir la reforma adequada

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha celebrat que Sánchez haja assumit el compromís de remetre el “primer esquelet” i ha considerat que ara s'ha d'obrir el debat necessari per a portar aquesta reforma a bon port. El conseller ha assegurat que el nou sistema ha de sostindre's-se sobre dos principis, atenent l'article 156 de la Constitució.

També et pot interessar

stats