El govern espanyol permetrà els ajuntaments mobilitzar 5.000 milions del superàvit per a millorar serveis

El Ministeri d'Hisenda negocia amb els municipis perquè presten part dels romanents a l'Estat, que els ho tornaria en diveros terminis.

María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (Efe)

El govern d'Espanya ha plantejat als ajuntaments la possibilitat de mobilitzar una part del superàvit que han estalviat en els últims anys, fins a 5.000 milions d'euros, per a invertir-los a millorar els serveis que presten en els treballs destinats a reconstruir l'estat espanyol després de l'emergència sanitària.

De moment, el Ministeri d'Hisenda ha traslladat la proposta de pacte a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a negociar-ho i, si finalment s'arriba a un acord, els consistoris podrien alliberar els 5.000 milions d'euros en dos terminis: dos mil milions enguany i, la resta, l'any que ve.

Amb aquests diners, els governs locals podran destinar el pressupost a tasques relacionades amb polítiques urbanes, com ara la construcció de carrils bici o el lloguer d'una vivenda, o socials, per exemple l'ajuda a domicili de les persones majors i dependents.

L'actual legislació no permet als ajuntaments utilitzar amb caràcter general els romanents de tresoreria. Davant d'aquesta impossibilitat, l'acord que proposa Hisenda a la FEMP és que els consistoris constituïsquen voluntàriament un préstec a favor de l'administració de l'Estat, que els ho tornaria en forma d'ingressos no financers perquè els puguen destinar a millorar els serveis municipals.

El PP ja ha rebutjat la proposta, en considerar que es tracta d'un xantatge i que els 5.000 milions d'euros s'haurien de destinar també a ajudar autònoms i xicotetes i mitjanes empreses.

També et pot interessar