El govern espanyol incorpora com a serveis essencials algunes estacions de servei de carretera

Ábalos anuncia el transport gratuït per a sanitaris en tota la xarxa de ferrocarrils i la reordenació de terminals a l’aeroport del Prat.

El Ministre de de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, durant la roda de premsa
El Ministre de de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, durant la roda de premsa

El govern espanyol afegirà algunes estacions de carretera a la llista de serveis essencials a partir d’aquest divendres, segons ha avançat el Ministre de de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en roda de premsa.

L’orde ministerial atorgarà a les estacions de servei un estatus i obligacions paregudes a la d’aquells allotjaments hotelers que també es consideren serveis essencials: estaran tancades al públic general, però oferiran el seus serveis de neteja personal i manutenció a empleats de sectors estratègics, com els transportistes, els sanitaris, o les forces de seguretat.

La situació serà comuna en el territori de la Unió Europea, segons va decidir l’Eurogrup, a fi de facilitar la continuïtat dels intercanvis de mercaderies a nivell comunitari. El ministre de Transports també ha informat de novetats sensibles en el transport ferroviari i els aeroports. D’una banda, ofereix la gratuïtat total en tota la xarxa ferroviària de rodalies, mitja, llarga distància i alta velocitat per als desplaçaments del personal sanitari.

Aena tanca la T2 del Prat i ajorna sis mesos el lloguer a les companyies aèries

D’altra, a partir d’aquest dijous tancarà la terminal 2 de l’aeroport del Prat de Catalunya, que ha patit una dràstica reducció de l’activitat, i reorganitzarà els serveis en la T1. Aquesta reubicació de serveis, que el ministre va avançar en la compareixença de dilluns, previsiblement afectarà l’aeroport de Barajas en els pròxims dies.

Així mateix, a fi de compensar la caiguda de l’activitat, Aena ha acordat ajornar sis mesos les tarifes d’estacionament que les companyies aèries paguen per deixar els avions a les instal·lacions aeroportuàries. L’empresa mixta, on l’estat té el 51% i l’accionariat privat el 49% restant, també ha acordat no pagar dividends en aquest exercici.

El ministre també ha desunflat els rumors d’una suspensió total de l’activitat a curt termini. Ábalos ha defés la necessitat de mantindre serveis com l’obra pública per a protegir una estructura mínima de serveis i activitat econòmica que ajude a la recuperació en el futur. “No podem permetre’ns el luxe de destruir la base econòmica”, ha explicat.

8 milions de mascaretes en camí

El ministre també ha confirmat que el seu departament està a l’espera de rebre el primer dels quatre carregaments amb 8 milions de mascaretes que han contractat amb empreses xineses. Segons ha explicat dilluns es va tancar la contractació i el primer avió ja va de camí. Amb tot, s’ha mostrat caut després de la controvèrsia amb les partides de material sanitari que han encarregat altres departaments, com els 9.000 test ràpids defectuosos que s’han hagut de tornar.

Ábalos: "El 8M vaig anar a la mascletà i ningú m'ha preguntat"

A preguntes dels periodistes Ábalos també ha eixit al pas de les crítiques de l’oposició al govern per haver permés les manifestacions del 8M, Dia de la Dona. El ministre considera que hi ha una obcecació amb eixa celebració. “El 8 de març vaig anar a la mascletà de València i ningú m’ha preguntat si estava bé o no”, ha dit el ministre.

També et pot interessar

stats