El govern espanyol demanarà una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril

Sánchez ha advertit que el país no es pot permetre rebaixar les mesures i patir una segona onada d’infeccions.

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que demanarà una nova pròrroga de l’estat d’alarma.
El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que demanarà una nova pròrroga de l’estat d’alarma.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat després de la reunió del Consell de Ministres que, seguint les recomanacions dels experts, es va a demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma de dues setmanes, fins al 26 d'abril.

Sánchez ha explicat que és una decisió necessària en la batalla per a contindre la Covid-19 i ha advertit que el país no es pot permetre rebaixar les mesures i patir una segona onada d’infeccions en un moment de debilitat.

“Les dades dels experts pronostiquen que estem en condicions de doblegar la corba de transmissions”, ha afegit durant la roda de premsa. El president ha remarcat que eixe era el primer objectiu i que estem prop d’alcançar-lo. Ara cal rebaixar més els contagis, ha continuat, perquè els nous malalts siguen menys que els curats, el que permetrà els hospitals tornar a una certa normalitat. “Necessitem més temps”. I per això, seguint les recomanacions dels experts, se sol·licitarà prorrogar l’estat d’alarma fins a les 00:00 hores del 25 d’abril.

“La declaració de l’estat d’alarma incloïa mesures molt dures però indispensables per a contindre la malaltia. Necessitem ampliar aquestes mesures dues setmanes més”, ha explicat.

El president del govern ha explicat esta nova pròrroga després d’admetre que les setmanes de confinament estan donant resultats per a contindre el número d'infectats, el de pacients que arriben als hospitals i perquè es multipliquen les altes, i per a salvar vides. “És un primer avanç”, ha remarcat.

No es preveu ampliar la paralització de les activitats no essencials

A preguntes dels periodistes, Sánchez s'ha mostrat caute però creu que en principi no es mantindrà la prohibició de les activitats no essencials decretada la setmana passada pel Consell de Ministres més enllà del 9 d'abril. "El que prorrogarem és l'estat d'alarma que aprovàrem fa 15 dies, no la mesura extraordinària", ha explicat. El president ha remarcat que cal esperar a veure l'evolució de les dades però en principi creu que es podrà tornar a l'estat previ a l'aprovació del decret que va obligar a paralitzar les activitats no essencials.

Pla de reactivació social i econòmica

En la roda de premsa, Sánchez també ha assegurat que un equip prepara un pla per a la represa social i econòmica. El president no ha dubtat a qualificar aquesta crisi com “la gran crisi de la nostra vida” i s’ha mostrat convençut de superar en unitat.

“Fins ara hem concentrat esforços a frenar el bestial impacte de la pandèmia. Però en la fase de reconstrucció haurem de reactivar tota la capacitat reproductiva. I en aquest pla ningú va a quedar-se enrere”, ha afegit. La intenció és reunir a les forces polítiques i econòmiques per tornar a l'estat del benestar i reforçar les febleses que la crisi ha evidenciat. Ha detallat que Espanya haurà de garantir la producció pròpia de productes per a protegir els professionals i els ciutadans, i que caldrà fer més forta la sanitat.

El responsable de l’executiu també ha defensat la unitat de tots, també de la política espanyola i a l'àmbit europeu. “Europa no pot fallar aquesta vegada”, ha reiterat, com ja ha dit en altres intervencions.

Abans d’aquesta etapa de reconstrucció, demana a les famílies que mantinguen les mesures de confinament. “No puc estar més agraït del que esteu fent”, ha conclòs.

L'oposició donarà suport a la decisió de Sánchez

El president del partit popular, Pablo Casado, ha fet públic a través del seu perfil de Twitter que el seu partit donarà suport a la pròrroga de l'estat d'alarma proposada pel president del govern, Pedro Sánchez, perquè “la lleialtat i la unitat exigeixen eficàcia i transparència".

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha utilitzat la mateixa xarxa social per a comunicar que la formació taronja també donarà suport a aquesta pròrroga. A més, ha demanat a l'executiu que impulse nous pactes de La Moncloa perquè les mesures sanitàries i econòmiques siguen consensuades per totes les formacions amb presència al Congrés.

Per la seua part, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha comunicat també en Twitter que, per primera vegada, ha declinat la trucada telefònica de Sánchez i ha enviat un comunicat al Palau de la Moncloa amb les raons per les quals ho ha fet.

També et pot interessar

stats