El govern espanyol i les autonomies concreten el repartiment del fons de reconstrucció

Ximo Puig defén que el repartiment del 16.000 milions es faça atenent a criteris poblacionals.

VÍDEO | El govern espanyol i les autonomies concreten el repartiment del fons de reconstrucció

El govern d'Espanya es reuneix aquest dilluns amb els representants de les comunitats autònomes en matèria d'hisenda per a abordar la distribució dels 16.000 milions del fons de reconstrucció econòmica i social anunciats per Pedro Sánchez aquest dissabte.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va avançar diumenge que l'executiu espanyol abonarà aquest fons no reembossable en tres trams, de manera que els primers 6.000 milions es pagaran "a curt termini", i la resta, en dos pagaments que es faran "en la segona part de l'any".

Segon Montero, el fons serà la injecció de diners més gran fins ara a les comunitats autònomes, s'aprovarà mitjançant un decret llei i es distribuirà en funció de "paràmetres objectius basats en les despeses ocasionades per la Covid-19", a partir de la informació que remeta cada territori.

Puig defén el criteri poblacional

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també es va pronunciar aquest diumenge sobre el fons de recuperació econòmica i social i va advocar perquè el criteri poblacional siga el que marque el repartiment. "La mesura clau són les persones", ja que "la despesa sanitària està vinculada a les persones, als malalts" va afirmar després de participar en la huitena conferència de presidents autonòmics.

Puig va assegurar també que la Generalitat està "disposada a discutir de tot", però "per al finançament valencià, el que ha sigut un desastre és que no s'haja aplicat el criteri poblacional sempre".

El fons de 16.000 milions d'euros es divideix en tres parts, començant per 10.000 milions que es destinaran a cobrir despeses sanitàries i que es distribuiran en funció dels indicadors oficials de la pandèmia, segons ha informat el Ministeri d'Hisenda. 1.000 milions es destinaran a despesa social i es repartiran atenent criteris de població. Finalment, es destinaran 5.000 milions més a compensar la reducció de recursos per la caiguda de l'activitat econòmica.

Sol·licitar la liquidació de 2018

La ministra María Jesús Montero també va anunciar la setmana passada que les comunitats autònomes podran sol·licitar a l'Estat 5.500 milions d'euros en concepte d'avançament de la mitat de la liquidació corresponent a 2018. Una liquidació que s'hauria de fer al juliol.

A més, en els pròxims dies s'aprovarà un "extra FLA" o extra Facilitat Financera de 5.932 milions d'euros per a refinançar la desviació de dèficit de 2019, dels quals 2.500 "a tipus zero".

També et pot interessar

stats