El govern espanyol i les autonomies acorden tornar a l'escola amb el "major grau de presencialitat possible"

Els col·legis tancaran només si els contagis es descontrolen i es considerarà que hi ha un brot a partir dels tres casos.

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, aquest dijous
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, aquest dijous / Zipi (Efe)

El govern espanyol i les autonomies han acordat aquest dijous 29 mesures i 5 recomanacions que regiran la tornada a l'escola en el curs 2020-21, marcat per la pandèmia de coronavirus. Totes les comunitats, excepte el País Basc, han donat suport "total" als acords plantejats en la reunió sectorial mixta d'Educació i Sanitat que s'ha celebrat aquest matí, segons ha destacat el ministre, Salvador Illa, en una roda de premsa posterior en què ha comparegut junt amb la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i la de Política Territorial, Carolina Darias.

La premisa bàsica de què parteix el govern espanyol per al curs que ve és que l'ensenyament siga presencial. "L'objectiu és aconseguir-ne el major grau possible i una tornada al col·legi segura i sostenible", ha afirmat Celaá. El que s'ha acordat amb les comunitats aquest dijous és un marc que ha de generar “confiança i tranquil·litat en les famílies que saben que arribaran als seus fills a un entorn segur”, ha explicat la titular d'Educació. Seran els governs autonòmics els encarregats de transposar aquestes instruccions a les normatives autonòmiques.

Segons el documente tècnic "Guia d'actuació davant l'aparició de casos de Covid-19 en centres educatius", un dels dos que s'ha acordat en la reunió i que detalla el protocol que cal seguir si es detecta un positiu en un centre escolar, preveu el tancament de col·legis únicament "davant situacions excepcionals" si hi ha una transmissió descontrolada de la Covid-19. Aquest és l'únic escenari en què es podrà valorar, "en última instància" un tancament temporal del centre afectat, i hauria de consensuar-se amb el Ministeri de Sanitat i la resta de les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial de Salut.

Celaá ha insistit que els col·legis “estaran oberts durant tot el curs” sempre que la situació epidemiològica ho permeta. En el document debatut amb les autonomies, de fet, l'executiu estatal argumenta que no hi ha evidències que el tancament d'escoles, de forma aïllada, siga efectiu per a controlar la transmissió del virus.

Entre les mesures que han acordat govern espanyol i comunitats autònomes, el ministre Illa ha destacat les següents: el manteniment de la distància interpersonal de metre i mig, l'ús de la màscareta en classe obligatòriament a partir dels 6 anys, la higiene de mans cinc vegades al dia, la ventilació constant si és possible i prendre la temperatura abans de l'inici de classe en la modalitat que trie cada comunitat autònoma.

Brots a partir de tres casos

La guia del govern espanyol davant l'aparició de contagis, considera que es produeix un brot quan hi ha tres o més casos actius en una escola o institut entre els quals s'establisca un vincle epidemiològic, un menys del que s'havia previst inicialment. El Ministeri de Sanitat diferencia, a més, tres possibles escenaris: que es done en una única classe (brot controlat o esporàdic), en diverses (brots complexos o transmissió comunitària esporàdica), o que hi haja transmissió en tota l'escola (transmissió comunitària no controlada).

En el cas que el focus s'origine en un grup de convivència estable, aquest haurà d'estar en quarentena, i si és una aula normal l'aïllament només serà per als contactes estrets, ha explicat el ministre de Sanitat.

Illa també ha avançat que s'avança la campanya de vacunació de la grip a la primera setmana d'octubre. A més, ha dit que hi haurà una campanya de difusió i conscienciació.

Conferència de presidents telemàtica el 4 de setembre

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha anunciat que la pròxima conferència de presidents autonòmics, prèvia a l'inici del curs escolar i per a abordar l'evolució de la pandèmia, serà el divendres 4 de setembre i es farà de manera telemàtica.

També ha avançat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, donarà una conferència el dilluns al migdia amb el títol "Espanya pot, recuperació, transformació, resiliència", davant d'una àmplia representació de la societat civil, en la qual "apel·larà a la unitat de tots en la lluita contra la pandèmia".

També et pot interessar