El govern espanyol aprova l'ingrés mínim vital per a persones i famílies

És una prestació no contributiva entre 462 i 1.015 euros que es pot demanar a partir del 15 de juny.

Gent fent cua en un banc d'aliments
Gent fent cua en un banc d'aliments / À Punt NTC

El govern espanyol ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari l'ingrés mínim vital que pretén reduir un 80% la pobresa extrema a Espanya. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha qualificat aquesta prestació com “el major avançament dels drets socials a Espanya des del 2006”. La crisi de la Covid-19 ha obligat a accelerar aquesta mesura, que ja contemplava l'acord d'investidura.

Iglesias ha detallat que l’ingrés mínim és una prestació no contributiva i que es tracta d'una mesura “estructural”, no conjuntural. El llindar de renda garantida serà de 462 euros al mes per a una persona sola i de 139 euros al mes per cada persona addicional fins a 1.015 euros al mes. En el cas de les famílies monoparentals serà de 100 euros més al mes. Així mateix, ha aclarit que l'ajuda és compatible amb altres ingressos i, que en aquest cas, dependrà del segon salari que es cobre. Aquest fet permet ampliar la prestació a persones i llars amb ingressos molt baixos o precaris, i no sols a parats, i tracta d’evitar que algú haja de triar entre treballar o cobrar una prestació.

El vicepresident segon ha explicat també que les persones entre 23 i 65 anys podran demanar l’ingrés mínim, i també a partir de 18 anys si es tenen càrregues familiars. Es pot sol·licitar si els ingressos de l’any anterior són inferiors a la renda mínima garantida (10.500 euros). A més, també podran demanar-lo els afectats per la crisi derivada de la Covid-19.

La Generalitat insisteix en la cogestió

Així mateix, l’ingrés mínim vital serà compatible amb les prestacions similars que tinguen les diferents comunitats autònomes, ja que pretén completar-les i arribar a més persones. No obstant això, el Consell ha reiterat en diverses ocasions la cogestió de la prestació per a coordinar de manera més eficient les ajudes incloses en la renda valenciana d'inclusió, i ha exigit el mateix tracte que el País Basc i Navarra.

Es pot sol·licitar a partir del 15 de juny

Aquesta prestació es concedirà a través d'una sol·licitud, preferentment telemàtica, en la Seguretat Social. El govern espanyol ha assegurat que ha simplificat els tràmits necessaris per a demanar-la. L'ajuda es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny i, fins al 15 de setembre, les peticions acceptades es cobraran amb caràcter retroactiu. L'ajuda que es cobrarà mensualment en dotze pagues.

Despesa pública de 3.000 milions d'euros

Per la seua banda, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, ha explicat que Espanya té un problema de pobresa i desigualtat. Així, ha dit que el pla és arribar a 850.000 llars que tenen una renda mitjana de 310 euros, i a 2,3 milions de persones, un milió de les quals es troba en una situació de pobresa extrema. El ministre estima que, en un any complet, la despesa pública en aquesta prestació serà de 3.000 milions d’euros.

També et pot interessar

stats