El govern espanyol aprova el fons de 16.000 euros destinat a les comunitats autònomes per a fer front a la Covid-19

El Consell de Ministres farà públic el repartiment dels diners, després de modificar el criteri per a donar més pes a la població.

Hospital de campanya que es va alçar a València, just a l'hospital la Fe, durant la pandèmia
Hospital de campanya que es va alçar a València, just a l'hospital la Fe, durant la pandèmia / À Punt

El govern espanyol aprova aquest dimecres, dia 17, el repartiment dels 16.000 milions d’euros que derivarà a les comunitats autònomes per a finançar les despeses a conseqüència de la pandèmia. El primer lliurament al conjunt de les comunitats serà de 9.000 milions i s'haurà de destinar a cobrir la despesa sanitària.

Tot i que es desconeix la quantitat que rebrà la Comunitat Valenciana, des de la Generalitat han fet una ferma reivindicació perquè la distribució d’aquests fons s’ajuste al criteri poblacional i no tant a la incidència del coronavirus, com defensava inicialment l’executiu i algunes comunitats autònomes. Finalment, segons va avançar el president Sánchez, la població guanyarà pes en aquest repartiment, que es lliurarà en diverses entregues.

Dels 9.000 milions que es distribuiran ara per a la despesa sanitària, se’n pagaran 6.000 al juliol i 3.000 al novembre. S’ha anunciat que el pes poblacional no serà el mateix en les dues entregues.

Posteriorment, se'n repartiran 2.000 milions més al conjunt de les comunitats, que s'hauran de destinar a reforçar els centres educatius perquè puguen afrontar el nou curs amb seguretat. Aquesta transferència es durà a terme al setembre. En aquest cas un dels criteris de distribució serà el de la població de 0 a 16 anys, d’una banda, i de l’altra el de la de 16 a 24 anys.

Per acabar, hi haurà un tercer paquet per a compensar la minva en la recaptació en determinats serveis a causa de la pandèmia i que es derivarà al desembre. D’aquesta última part, es calcula que 800 milions es dedicaran a compensar la disminució de la facturació dels serveis de transport, com ara el metro, els trens de rodalia o els autobusos interurbans. De fet, el retard d’aquest fons va motivar la setmana passada un enfrontament dialèctic, a través de Twitter, entre el ministre de Transports i l’alcalde de València.

També et pot interessar

stats